Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

IZDAJA POTRDIL IZ MATIČNIH REGISTROV

 

O posameznih matičnih dejstvih in spremembah osebnega stanja lahko pridobite potrdilo iz matičnega registra, ki izkazuje npr. zakonski stan (za namen sklenitve zakonske zveze v tujini), spremembo osebnega imena, spremembo EMŠO, državljanstvo ipd.

 

 

Postopek za izdajo potrdila

 

Za potrdilo lahko zaprosite osebno na kateri koli upravni enoti v Republiki Sloveniji ali prek portala e-uprava s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

 

Če za potrdilo zaprosite osebno na upravni enoti, morate priložiti veljaven osebni dokument, na podlagi katerega uradna oseba preveri vašo identiteto, in pisno privolitev osebe, na katero se vpis nanaša, kadar zahtevate potrdilo za drugo osebo. Pisne privolitve ne potrebujete, če vložite vlogo za mladoletno osebo kot zakoniti zastopnik. 

 

V primeru e-vloge za izdajo potrdila je treba po elektronski poti poslati elektronsko podpisano in izpolnjeno vlogo za izdajo potrdila iz matičnega registra in skenirano pisno privolitev osebe, na katero se vpis nanaša, kadar zahtevate potrdilo za drugo osebo. Upravna enota preveri vašo identiteto na podlagi uradnih evidenc in veljavnost elektronskega podpisa. V obeh primerih upravna enota izdano potrdilo posreduje po pošti.

 

Če se nahajate v tujini, lahko za potrdilo zaprosite na naslednje načine:

- z e-vlogo, 

- na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini, 

- pisno pooblastite drugo osebo, ki izpisek na upravni enoti dvigne v vašem imenu.

 

E-zahteva za izdajo potrdila iz matičnega registra

E-zahteva za izdajo potrdila iz matičnega registra - za drugo osebo

 

Za izpisek je potrebno plačati takso v znesku 3,00 evra na podlagi 1. točke tarifne številke 4 Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/2010–UPB5, s spremembami in dopolnitvami).

 

 

Kontakt:

Direktorat za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo 

Urad za upravne notranje zadeve in naturalizacijo 

Sektor za registracijo prebivalstva in javne listine

T: 01 428 49 61