Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PARTNERSKA ZVEZA

 

Partnerska zveza je življenjska skupnost dveh žensk ali dveh moških.

 

Izdaja izpiska iz matičnega registra o sklenjeni partnerski zvezi

 

V matični register se vpisujejo vse sklenjene partnerske zveze slovenskih državljanov, ne glede na to, kje so bile sklenjene (v Republiki Sloveniji ali v tujini) in vse partnerske zveze tujih državljanov, če so bile sklenjene na območju Republike Slovenije. 

 

Na podlagi vpisa partnerske zakonske zveze v matični register se izdajajo izpiski iz matičnega registra o sklenjeni partnerski zvezi. Izpiski se izdajajo na predtiskanem in posebej zaščitenem obrazcu za notranji promet. Na območjih, določenih z zakonom, kjer živita avtohtoni italijanska in madžarska narodna skupnost, se izdajajo izpiski v slovenščini in v jeziku narodne skupnosti.

 

 

Postopek za izdajo izpiska

 

Za izpisek lahko zaprosite osebno na katerikoli upravni enoti v Republiki Sloveniji ali prek portala e-uprava s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

 

Če za izpisek zaprosite osebno na upravni enoti, morate priložiti veljaven osebni dokument, na podlagi katerega uradna oseba preveri vašo identiteto, in pisno privolitev osebe, na katero se vpis nanaša, kadar zahtevate izpisek za drugo osebo. 

 

V primeru e-vloge za izdajo izpiska je treba po elektronski poti poslati elektronsko podpisano in izpolnjeno vlogo za izdajo izpiska iz matičnega registra o sklenjeni partnerski zvezi in skenirano pisno privolitev osebe, na katero se vpis nanaša, kadar zahtevate izpisek za drugo osebo. Upravna enota preveri vašo identiteto na podlagi uradnih evidenc in veljavnost elektronskega podpisa. V obeh primerih upravna enota izdani izpisek posreduje po pošti.

 

Če se nahajate v tujini, lahko za izpisek zaprosite na naslednje načine:

- z e-vlogo, 

- na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini, 

- pisno pooblastite drugo osebo, ki izpisek na upravni enoti dvigne v vašem imenu.

 

E-zahteva za izdajo izpiska iz matičnega registra o sklenjeni partnerski zvezi

E-zahteva za izdajo izpiska iz matičnega registra o sklenjeni partnerski zvezi - za drugo osebo

 

Za izpisek je potrebno plačati takso v znesku 3,00 evra na podlagi 1. točke tarifne številke 4 Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/2010–UPB5, s spremembami in dopolnitvami).

 

 

Kontakt:

Direktorat za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo 

Urad za upravne notranje zadeve in naturalizacijo 

Sektor za registracijo prebivalstva in javne listine

T: 01 428 49 61