Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

POLITIČNE STRANKE, VOLIVCI

 

Politična stranka je združenje državljank in državljanov, ki uresničujejo svoje politične cilje, sprejete v programu stranke, z demokratičnim oblikovanjem politične volje državljank in državljanov in s predlaganjem kandidatk oziroma kandidatov na volitvah v državni zbor, za predsednico oziroma predsednika republike ter v organe lokalnih skupnosti. Stranko lahko ustanovi najmanj 200 polnoletnih državljank in državljanov Republike Slovenije, ki podpišejo izjavo o ustanovitvi stranke.

Več o registraciji politične stranke lahko preberete na teh straneh. Poleg tega je omogočen vpogled v register političnih strank v Sloveniji.

Ministrstvo za notranje zadeve je pristojno tudi za evidenco volilne pravice. Stalna evidenca volilne pravice je sestavljena iz evidence volilne pravice državljanov Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, evidence volilne pravice državljanov EU s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, evidence volilne pravice državljanov RS, ki nimajo stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, in evidence volilne pravice za volitve v Evropski parlament. Tukaj boste našli odgovore na vprašanja, kot so: kje se vodi evidenca, kaj je volilni imenik, kako se zahteva vpis v evidenco volilne pravice in podobno. Informacije, povezane z volitvami, poiščite tudi na strani Državne volilne komisije.