Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Večjezični priročnik za lažje sporazumevanje v zdravstvu

V okviru projektov pomoči pri vključevanju tujcev v slovensko družbo je Ministrstvo za notranje zadeve sofinanciralo priročnik, ki bo omogočal lažje sporazumevanje med pacienti, ki ne govorijo slovensko, in zdravstvenimi delavci.

Konec leta 2015 je ministrstvo objavilo javni razpis za izvedbo pilotnega projekta s ključnima ciljema - pripraviti gradivo, s pomočjo katerega bi se lahko tujci lažje sporazumevali z zdravstvenim osebjem v osnovnem zdravstvu, in usposobiti zdravstvene delavce za uporabo tega gradiva. Pri nastajanju vsebine javnega razpisa in postopku izbire najprimernejšega izvajalca je sodelovalo Ministrstvo za zdravje.

 

Poleti 2016 je bila sklenjena pogodba s konzorcijem izvajalcev: Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani, Zdravstveno fakulteto Univerze v Ljubljani, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Zdravniško zbornico Slovenije. Vrednost projekta znaša 99.239,67 evra, od tega so zagotovljena sredstva s strani Evropskega sklada za azil, vključevanje in migracije (t. i. AMIF) v višini 75 odstotkov in s strani Republike Slovenije v višini 25 odstotkov.

 

V mesecih po podpisu pogodbe so izvajalci v sodelovanju z zdravstvenimi delavci začeli s pripravo vsebine. Opredelili so sedem jezikov, v katere bo gradivo prevedeno, in se odločili za najprimernejšo oblikovno rešitev, ki bo olajšala komunikacijo vsem udeležencem.

 

Nastalo je skoraj 250 strani priročnika, ki je bogato opremljen s 'pitogrami' (sličicami, ki ji olajšajo razumevanje zastavljenih vprašanj ali navodil), zbranega v štiri knjižice, od katerih vsaka obsega del v slovenskem jeziku ter besedilo v enem ali dveh jezikih. Gradivo je pripravljeno v slovensko/angleško/francoski, slovensko/rusko/kitajski, slovensko/arabsko/farsi in slovensko/albanski različici.

 

Priročnik bo natisnjen v omejeni nakladi 250 izvodov vsake od različic, v obliki, primerni za tiskanje, pa bo prosto dostopen tudi na spletu.

 

Z izdelavo Priročnika se je iztekel prvi del projekta. Drugi del projekta, ki obsega usposabljanje zdravstvenih delavcev, bo zajemal predvidoma 12 usposabljanj, ki bodo potekala po vsej Sloveniji. Prvo od teh usposabljanj se z naslovom "Pacient ne govori slovensko" začne 24. marca 2017 v Ljubljani.