Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

V Bruslju razpravljali o konceptu učinkovite solidarnosti

Danes, 18. maja 2017, je v Bruslju potekalo zasedanje Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve, ki se ga je udeležil tudi državni sekretar Boštjan Šefic.

Osrednja tema današnjega zasedanja je bila neformalna razprava o konceptu učinkovite solidarnosti na ravni EU. Ta predvideva ukrepe in aktivnosti ob morebitnem povečanem migracijskem pritisku. Kot je poudaril državni sekretar Šefic, Slovenija podpira omenjeni koncept, ki pa bi ga morali dodatno razdelati. Ministri se bodo k tej temi predvidoma vrnili na junijskem zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve.

 

Udeleženci so sprejeli tudi sklepe Sveta za nov politični cikel EU, ki določa skupne prioritete za uspešen boj proti hujšim in organiziranim oblikam kriminalitete v obdobju 2018-2021. S tem se zagotavlja učinkovito sodelovanje med organi preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj, institucijami in agencijami EU in celovito operativno delovanje, usmerjeno v najbolj pereče kriminalne grožnje, s katerimi se sooča EU.

 

Ob robu zasedanja je potekalo tudi trilateralno srečanje državnega sekretarja Boštjana Šefica, njegovega hrvaškega kolega Roberta Kopala in komisarja za migracije, notranje zadeve in naturalizacijo glede sistematičnega nadzora na zunanji schengenski meji. Namreč, 8. in 9. maja 2017 je potekala tehnična misija predstavnikov Evropske komisije, ki si je ogledala izvajanje mejne kontrole na slovensko-hrvaški meji in pripravila smernice za izvajanje uredbe. Smernice dajejo določene napotke, kako še bolj učinkovito in tekoče izvajati nadzor na zunanji schengenski meji, vendar to ne pomeni, da na mejnih prehodih ne bo nobenih kolon v prihodnje, je v izjavi za javnost poudaril državni sekretar Šefic.

 

Opravil je bilateralna srečanja s kolegi iz drugih držav - Avstrije, Češke, Danske, Madžarske, Poljske in Slovaške, s katerimi je govoril tudi glede podaljšanja nadzora na notranjih mejah. Izpostavil je, da se Slovenija s podaljšanjem na slovensko-avstrijski meji ne strinja, saj tudi statistični podatki kažejo na dobro in uspešno delo slovenske policije in s tem na neupravičenost takega ukrepa.