Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Vlada se je seznanila z drugim vmesnim poročilom medresorske delovne skupine za koordinacijo Izvedbenega načrta premestitve in preselitve

Na današnji seji se je Vlada seznanila z drugim vmesnim poročilom medresorske delovne skupine za koordinacijo Izvedbenega načrta premestitve 567 oseb iz Italije in Grčije in trajne preselitve 20 oseb iz tretjih držav (in 40 državljanov Sirije iz Turčije).

Medresorska delovna skupina je do sedaj zagotovila ukrepe za vključevanje na trg dela in ukrepe za vključitev v sistem izobraževanja. Aktivnosti za zagotovitev zmogljivosti za namestitev premeščenih oseb še vedno potekajo.

 

Slovenija je postopke premestitve začela izvajati marca 2016. Do 7. 6. 2017 je bilo izvedenih pet postopkov premestitve, v katerih se je Republika Slovenija zavezala k sprejemu 60 oseb iz Italije in 170 oseb iz Grčije. Dejansko je bilo premeščenih 35 oseb iz Italije (vsi državljani Eritreje) in 164 oseb iz Grčije, od tega 141 državljanov Sirije, 17 državljanov Iraka in šest oseb brez državljanstva. Iz Grčije pričakujemo prihod še osmih oseb, ki so ga preložile zaradi zdravstvenega stanja in družinskih vezi, iz Italije pa prihod dveh oseb.

 

Slovenija je do 7. 6. 2017 premestila 199 oseb, kar predstavlja 35 % naše zaveze in Slovenijo uvršča nad povprečje EU glede izvedenih premestitev. To povprečje je aprila 2017 znašalo 17 %.

 

Konec maja je Slovenija podala novo zavezo za sprejem 50 oseb, in sicer za 15 oseb iz Italije in 35 oseb iz Grčije.