Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Šefic sprejel slovaško veleposlanico Ponomarenkovo

Danes, 21. junija 2017, je državni sekretar Boštjan Šefic sprejel veleposlanico Slovaške republike v Sloveniji Evo Ponomarenkovo. Glavna tema pogovora je bilo izvajanje sistematične kontrole na zunanjih mejah EU, še posebej na meji med Slovenijo in Hrvaško v času poletne turistične sezone.

Državni sekretar je pojasnil, da je Slovenija ves čas sprejemanja Uredbe (EU) 2017/458, ki je uvedla sistematično pregledovanje državljanov EU na zunanjih mejah, opozarjala na posledice spremembe, vključno z zmanjšano pretočnostjo prometa prek mejnih prehodov. Predložili smo tri deklaracije in predlagali izjeme, vendar pa ostale države članice EU nobenega od naših predlogov niso upoštevale.

 

Slovenija na zunanji meji dosledno izvaja sistematični nadzor in v času največjih zgostitev uporabljamo možnosti odstopov, vendar le v nujno potrebnem obsegu in skladno z oceno tveganja - torej nikakor ne na račun varnosti. Dejstvo je, da moramo biti za zagotovitev višje stopnje varnosti pripravljeni tudi nekaj prispevati. Tega se v Sloveniji zavedamo, na nas pa je tudi odgovornost za varnost schengenskega prostora, saj varujemo ne le naše, pač pa tudi druge državljane EU. Šefic je sogovornici zatrdil, da bo Slovenija izkoristila vse zakonske možnosti in skušala omogočiti čim boljšo pretočnost mejnih prehodov med poletnimi počitnicami. Dejstvo pa je, da so kolone in povečan promet na cestah in mejnih prehodih vsakoletni pojav med turistično sezono in se jim tudi letos ne bo mogoče izogniti.

 

Na srečanju je Šefic izpostavil še neupravičen nadzor na notranji meji med Slovenijo in Avstrijo. Nadzor na avstrijsko-slovenski meji povzroča stalne zastoje vozil, pričakujemo pa, da bo situacija še poslabšala med poletnimi počitnicami.