Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Poslanica ministrice za notranje zadeve ob dnevu državnosti in dnevu slovenske policije

Prihajajoči dnevi so praznično obarvani in polni ponosa, saj se z radostjo spominjamo zgodovinskih dogodkov pred 26. leti. Dogodkov, ki so nas popeljali na pot neodvisnosti in nam omogočili življenje v lastni državi. Državi, kjer so temeljne človekove pravice in svoboščine postavljene najvišje na prestol, republiki, ki je zavezana demokraciji in vladavini prava.

Danes se nam zdi samoumevno, da živimo v samostojni državi. A še zdaleč ni tako. Za to, da danes sami krojimo svojo usodo, se moramo zahvaliti pogumnim in srčnim ljudem, ki so stremeli k skupnemu cilju - nastanku demokratične države. Policisti, vojaki in civilno prebivalstvo se niso ustrašili nasprotnika, ki je bil številčnejši in bolje opremljen. Niso pokleknili pred njegovimi grožnjami in sovraštvom. Vsak posebej in vsi skupaj so bili odločeni, da bodo uresničili dolgoletne sanje. Pri tem niso zasledovali lastnih interesov, ampak so se nesebično borili za višji cilj. Žal so nekateri med njimi za dosego tega ideala žrtvovali svoje življenje. Zato se v mislih spomnimo na slehernega med njimi in jim izrazimo globoko spoštovanje za njihova plemenita dejanja.

 

Ni naključje, da v teh dneh svoj praznik obeležuje tudi slovenska policija. Njena vloga ob osamosvojitvenem dogajanju je neprecenljiva, takratna dejanja policistk in policistov so hvalevredna in so nam zgled tudi po vseh teh letih. S svojim državotvornim delovanjem v osamosvojitvenih procesih ste postavili trdne temelje za nadaljnji razvoj slovenske policije. Pot ni bila vselej lahka, saj ste se pri tem spopadali z marsikatero prepreko. Vendar sta bili vztrajnost in nepopustljivost vaše vodilo za naprej.

 

Svoje delo ste v vseh teh letih opravili z odliko in se uspešno soočali z vedno novimi izzivi. Na prvo mesto nikoli niste postavljali sebe, ampak ste vedno delovali v dobrobit prebivalk in prebivalcev Slovenije. O vašem pogumu in hrabrosti pričata marsikatera zgodba in dejanje, ki vsakodnevno potrjujeta dejstvo, da je vaš poklic eden najbolj izpostavljenih in nevarnih. Prav zaradi narave vašega dela ste se v preteklih letih žal morali soočiti tudi z najbolj črnimi scenariji, ko so pri opravljanju svojih nalog policisti izgubili življenja. Naj njihov pogum, junaštvo in požrtvovalnost nikoli ne utonejo v pozabo.

 

Spoštovani policistke in policisti,

danes lahko brez kančka pomisleka slovensko policijo upravičeno postavimo ob bok sodobnim evropskim in tudi svetovnim policijam. Ste organizacija, ki se ponaša z visoko strokovnostjo in usposobljenostjo, ki vam omogočata, da učinkovito uresničujete svoje poslanstvo. Ob dnevu slovenske policije vam izrekam zahvalo in globoko spoštovanje ter vam želim veselo praznovanje. Obenem pa vsem prebivalkam in prebivalcem iskreno čestitam ob dnevu državnosti.