Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ob dnevu državnosti: samostojna država je zasluga nas vseh

Danes, 23. junija 2017, je bil državni sekretar Boštjan Šefic slavnostni govornik na proslavi ob dnevu državnosti Občine Radlje ob Dravi, ki je potekala na mejnem prehodu Radelj. V slavnostnem nagovoru je poudaril, da je samostojna država zasluga nas vseh, torej celotne slovenske družbe in ne le nekaterih njenih posameznikov.

Pri tem je spomnil na dogodke pred 26. leti, ki so na preizkušnjo postavili našo trdnost, enotnost in nepopustljivost. "Dramatični dogodki so terjali vso predanost novi državi in neizmeren pogum. Takrat smo bili brez trenutka omahovanja takoj pripravljeni stopiti v bran svoji državi in z lastnim telesom zaščititi njene prebivalce. Osamosvojitvena vojna, v katero smo bili pahnjeni, je pokazala, da znamo in zmoremo delovati skupaj, da je skupno dobro tisto, kjer se kot narod lahko poenotimo in zedinimo."

 

Šefic se je v nagovoru zahvalil Korošicam in Korošcem za njihov pogum med osamosvojitveno vojno leta 1991, saj je pomembno, da "vsi skupaj ne pozabimo plemenitih dejanjih, junaštva in prizadevanj, ki so nas pripeljali k skupnemu cilju, ki smo si ga tako srčno želeli - svoji lastni državi." Ob tem je spomnil, da je Slovenija zgodba o uspehu in zanikanje tega uspeha je zanikanje nas samih, našega dela in rezultatov. Vendar pa moramo kot država izoblikovati jasno vizijo in skupne cilje, saj bomo brez tega težko napredovali. "Pri njihovem oblikovanju se zavzemam za polje odprte, demokratične in konstruktivne razprave, v kateri je treba predvsem poslušati in slišati, a hkrati spoštovati sklenjene dogovore. V svoja dejanja in odločitve moramo vnesti več smelosti in samozavesti, in nenazadnje tudi pripadnosti svoji državi," je dejal državni sekretar ter vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije zaželel lepo praznovanje dneva državnosti.