Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Policija ni edina, ki mora nadzirati prometne tokove in skrbeti za prometno varnost

Danes, 23. junija 2017, je v Ljubljani potekala Konferenca o varnosti v cestnem prometu, ki jo je organizirala Javna agencija RS za varnost prometa. Udeležence je nagovoril tudi državni sekretar Boštjan Šefic.

Izpostavil je pomen nadzora za zagotavljanje prometne varnosti, ki ga poleg drugih inštitucij zagotavlja tudi policija. Poudaril je, da sta "nadzor v prometu in prisotnost uniformiranih policistov pomembna člena pri zagotavljanju varnosti, zato bo policija v prihodnjem obdobju v največji možni meri zagotovila vidnost nadzornikov in še bolj dosledno opravljala nadzor s pomočjo tehničnih sredstev".

 

Tako je policija že dobila v uporabo laserske merilnike hitrosti, ki omogočajo izvajanje meritev varnostne razdalje. Vse večjo pozornost pa policisti namenjajo ugotavljanju voženj pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi, zato je policija začela uporabljati hitre teste na drogo, ki omogočajo dokaj enostavno in relativno natančno odkrivanje voznikov, ki vozijo pod vplivom prepovedanih substanc. V sodelovanju z DARS-om policija izvaja pilotni projekt sekcijskega merjenja hitrosti, ki bo predstavljal nekakšno odskočno desko za trajno uvedbo omenjenih sistemov na slovenskem avtocestnem omrežju. Poizkusno policisti že uporabljajo prvi skener za oglede krajev prometnih nesreč, s čimer se bo dvignila kakovost dokumentiranja teh krajev in skrajšal čas ogleda. Policija je obnovila obsežen del voznega parka, označena policijska vozila pa je predstavila v novi podobi, ki vključuje rumeno odsevno barvo, kar predstavlja pomemben korak k vidnosti in varnosti policistov.

 

Poleg tehnične opremljenosti je ena od prednostnih nalog ministrstva in policije tudi kadrovska okrepitev prometne policije. Po tem, ko se je slednja vrsto let soočala s kadrovsko podhranjenostjo, se trend zaposlovanja že obrača navzgor.

 

Šefic je še poudaril, da je vloga Policije pri zagotavljanju prometne varnosti seveda zelo pomembna, vendar pa opozoril, da Policija ni edina institucija v državi, ki mora nadzirati prometne tokove in skrbeti za prometno varnost.