Skoči na vsebino

NOVICA

Györkös Žnidar: Trdna in močna policija je srce vsake uspešne in sodobne države

Dan slovenske policije je priložnost, da policistkam in policistom pokažemo, da smo ponosni nanje in na njihovo delo. Obenem pa se ob tem dnevu spomnimo na burna dogajanja pred 26. leti, ko smo tudi s pomočjo poguma slovenskih policistk in policistov stopili na tako želeno pot samostojnosti in neodvisnosti.

Osrednja slovesnost ob letošnjem dnevu slovenske policije je potekala 27. junija 2017 v Policijski akademiji v Tacnu, kjer je zbrane goste nagovorila ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar. Kot je uvodoma povedala, prizorišče tokratne slovesnosti ni bilo izbrano naključno, saj Policijska Akademija letos obeležuje svojo 50-letnico: "Ta predstavlja središče izobraževanja, znanja in izkušenj v slovenski policiji, tukaj se povezujeta teorija in praksa, kar je odločilna kombinacija za uspeh. S tem so postavljeni trdni temelji za uresničevanje ključnega poslanstva policije, to je zagotavljanje varnosti prebivalkam in prebivalcem naše države."

 

To svoje poslanstvo slovenska policija uspešno uresničuje, a prvi pogoj za to so normalne razmere za delo. Kot je dejala ministrica, smo v treh letih policiji zagotovili bistveno več proračunskih sredstev kot pretekle vlade, prenovili policijsko zakonodajo, izboljšujemo kadrovsko sliko, v okviru stavkovnega sporazuma pa smo zagotovili višje plače večini policistk in policistov.

 

Policistke in policisti opravljajo enega najbolj zahtevnih, izpostavljenih in nevarnih poklicev, zato si s strani slehernega prebivalca zaslužijo spoštovanje, je poudarila. "Poklic policista, ki se dnevno izpostavlja nevarnosti ali na drug način doprinaša k varnosti ljudi in premoženja, je specifičen. Policisti svoje poslanstvo pravzaprav živijo, tudi izven delovnega časa. Pri svojem delu so pogosto tarča ne samo groženj, ampak tudi vedno bolj brutalnih napadov, kar žal predstavlja njihovo poklicno tveganje. Zato je delati primerjave med posameznimi poklici in jih izenačevati nespametno in pravzaprav škodi ostalim poklicnim skupinam."

 

Izjemno pomembno je, kakšen položaj ima policija kot ključni nosilec notranje varnosti v družbi in kakšna je njena pojavnost, je v nadaljevanju izpostavila ministrica. "Policija mora biti odločna, glede na zavidljive uspehe upravičeno samozavestna in mora imeti tisto mero ostrine, ki je vitalnega pomena za vzdrževanje družbenega reda in tudi nacionalne suverenosti Republike Slovenije. Seveda ob polnem in doslednem spoštovanju zakonitosti, strokovnosti, profesionalnosti in človekovih pravic pri zagotavljanju odgovornega poslanstva. Od tega v nobenem primeru ne sme odstopati. Trdna in močna policija je srce vsake uspešne in sodobne države."

 

Ministrica za notranje zadeve se je na slovesnosti še poklonila vsem, ki so v času osamosvojitvene vojne in tudi kasneje, do današnjega dne, pri opravljanju svojega poklica izgubili življenje, ter policistkam in policistom zaželela varno delo v bodoče.