Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Projekt namestitve mladoletnikov brez spremstva je primer dobre prakse in se nadaljuje

Vlada Republike Slovenije se je seznanila z evalvacijo pilotnega projekta namestitve mladoletnikov brez spremstva v dijaška domova Nova Gorica in Postojna in projekt prepoznava kot primer dobre prakse.

Evalvacija enoletnega pilotnega projekta, ki se je začel 1. avgusta 2016, je pokazala, da gre za napredek na področju zagotavljanja namestitve in obravnave mladoletnikov brez spremstva, pa tudi pri njihovem vključevanju, integraciji in socializaciji. Sodelujoči v projektu (Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, dijaška domova Postojna in Nova Gorica, zakoniti zastopniki in skrbniki, sodelujoče nevladne organizacije) so večinoma ocenili projekt kot pozitiven, ciljno usmerjen in ga podpirajo tudi v prihodnje.

 

Evalvacija je nakazala tudi nekaj pomanjkljivosti, ki jih bo treba nasloviti v prihodnje. Podan je bil tudi predlog za ustanovitev posebnega, prehodnega centra, kjer bi bili mladoletniki brez spremstva nastanjeni v začetni fazi, dokler se ne ugotovi njihovih ciljev in želja. Šele po ustrezni presoji, da je mladoletnik pripravljen ostati v Sloveniji, bi se nastanil v enega izmed dijaških domov.

 

Vlada je sklenila, da se projekt nastanitve mladoletnikov brez spremstva do vzpostavitve ustrezne sistemske rešitve nadaljuje v Dijaškem domu Postojna. Vlada tudi nalaga, da Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov do 31. decembra 2018 v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvom za zdravje vzpostavi sistemsko obliko nastanitve in obravnave mladoletnikov brez spremstva kot ločeno enoto za celovito obravnavo.