Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

DS Šefic se je srečal s tržaško prefektinjo Porzio

Danes, 31. avgusta 2017, se je državni sekretar Boštjan Šefic v Trstu srečal s tržaško prefektinjo in vladno komisarko Annapaolo Porzio. Govorila sta predvsem o migracijah.

Uvodoma sta sogovornika predstavila trenutno stanje na področju migracij v Sloveniji in Italiji, s poudarkom na Furlaniji Julijski krajini. Kot je povedala prefektinja, se Italija sooča z množičnimi prihodi migrantov po sredozemski poti. Ti so v zadnjih tednih začeli upadati, kar kaže na to, da aktivnosti, ki jih je v zadnjem obdobju izvedla italijanska vlada, delujejo. V nadaljevanju je podrobneje predstavila razmere v Furlaniji Julijski krajini. Državni sekretar je povedal, da je situacija v Sloveniji trenutno mirna, opazen pa je trend naraščanja ilegalnih prehodov meje. Tako so v obdobju prvih sedmih mesecev policisti na območju RS obravnavali za kar 167,8 % več ilegalnih prehodov meje kot v enakem obdobju lani. Po mnenju državnega sekretarja to kaže na dobro in učinkovito delo slovenske policije ter uspešnost ukrepov, ki jih Slovenija izvaja za zajezitev migracij. Ob tem je prefektinja izpostavila, da se vsi ukrepi, ki jih Slovenija izvaja za obvladovanje migracijskega toka, čutijo tudi na njihovi strani, saj prihodov migrantov iz Slovenije v Italije praktično ni.

 

V nadaljevanju sta govorila o sistemu vračanja in se strinjala, da je treba na ravni EU okrepiti skupno politiko vračanja. Države se namreč soočajo z vedno večjim številom oseb, ki ne izpolnjujejo pogojev za mednarodno zaščito, zato bi bilo treba okrepiti prizadevanja, ki bi pripeljala do učinkovitejšega vračanja v praksi.

 

Državni sekretar Šefic je izpostavil, da je treba vprašanje migracij reševati enotno. Nujno je sodelovanje med državami, ki se soočajo z migracijami tako prek sredozemske kot zahodnobalkanske poti, in na ravni EU. Kot je dejal, enostranski ukrepi posamezne države niso sprejemljivi in nikakor ne pripomorejo k boljšemu obvladovanju migracij, zato je nujno medsebojno obveščanje o načrtovanih aktivnostih posamezne države in še tesnejše sodelovanje med policijami in ministrstvi na tem področju. O tem je državni sekretar govoril tudi z državno sekretarko na srbskem notranjem ministrstvu, jutri pa še s hrvaškim kolegom.


V pogovoru sta se dotaknila tudi problematike na področju boja proti terorizmu, predvsem preprečevanja radikalizacije. Slovenija se lahko pohvali z visoko stopnjo varnosti, ki pa je odvisna od razmer v regiji in se lahko spremeni. Izpostavil je platformo RAN – mrežo za osveščanje o radikalizaciji, ki deluje v regiji Zahodnega Balkana. Ob tej priložnosti je državni sekretar na eno od naslednjih srečanj te mreže povabil tudi predstavnike Italije. Hkrati je izpostavil, da bo prihodnji teden na srečanju ministrov Brdo procesa ključen poudarek namenjen ravno boju proti terorizmu in izvajanju Integrativnega upravljanja notranje varnosti na Zahodnem Balkanu, ki se ga bosta udeležila tudi italijanski veleposlanik v Sloveniji in njihova policijska atašejka.