Skoči na vsebino

NOVICA

Ministrica za notranje zadeve je z visoko predstavnico EU govorila predvsem v migracijah

Danes, 5. septembra 2017, se je ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar na delovnem kosilu na Brdu pri Kranju srečala z visoko predstavnico Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federico Mogherini. Osrednja tema pogovora so bile migracije na zahodnobalkanski in srednjesredozemski poti.

Ministrica je sogovornico uvodoma seznanila s trenutno situacijo na področju migracij v Sloveniji. Ta je sicer mirna, a v tem trenutku nihče ne more napovedati, kaj se bo dogajalo v naslednjih mesecih. Opazen je vztrajen trend naraščanja ilegalnih prehodov meje. Policisti so tako na območju Slovenije v prvih sedmih mesecih obravnavali več kot tisoč ilegalnih prehodov državne meje, kar je skoraj dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Zaskrbljujoče pa so tudi informacije iz Bosne in Hercegovine, saj se v zadnjem obdobju ponovno pogosteje pojavljajo skupine ilegalcev, ki poskušajo vstopiti na njihovo območje predvsem iz Črne Gore. "Zato je nujno, da EU ohrani fokus tudi na t. i. vzhodnosredozemski oziroma zahodnobalkanski poti. V nasprotnem primeru se lahko znajdemo v situaciji, ki bo podobna tisti iz 2015 in začetka 2016," je poudarila ministrica.

 

V nadaljevanju je mag. Vesna Györkös Žnidar izpostavila prizadevanja naše države glede srednjesredozemske poti. "Slovenija ceni prizadevanja Italije pri obvladovanju migracijskih tokov in reševanju življenj na morju in je pripravljena pomagati, saj rezultate lahko dosežemo le s skupnimi močmi." Naša država tako dejavno sodeluje v projektu premestitve in do zdaj je bilo v Slovenijo premeščenih 217 oseb (45 iz Italije in 172 iz Grčije), kar predstavlja okrog 40 % od 567 oseb, ki jih mora Slovenija premestiti na svoje ozemlje. Maja, junija in avgusta 2017 smo podali nove zaveze za sprejem oseb iz Grčije in Italije, v naslednjih dneh pa bomo podali zaveze za celotno kvoto. Prav tako napotujemo strokovnjake v operacije agencije Frontex in sodelujemo v operaciji Sophia, slovenske policiste pa napotujemo v Makedonijo in Srbijo za opravljanje skupnega nadzora pri prehajanju državne meje, saj je prav regija Zahodnega Balkana za Slovenijo zelo pomembna. Priložnost za še tesnejše sodelovanje v tej regiji, zlasti na področju notranje varnosti in boja proti terorizmu, bo ministrska konferenca 8. septembra 2017 na Brdu pri Kranju. Pomenila bo uradni začetek izvajanja integrativnega upravljanja notranje varnosti na Zahodnem Balkanu, ki bo razširil model sodelovanja z WBCTi (boj proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu v regiji Zahodnega Balkana) na področji hude in organizirane kriminalitete ter upravljanja meja, je na srečanju povedala ministrica za notranje zadeve.