Skoči na vsebino

NOVICA

Ministrica s posebnim odposlancem kitajskega predsednika o boju proti terorizmu in računalniškem kriminalu

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar se je danes, 13. septembra 2017, srečala s posebnim odposlancem predsednika Ljudske republike Kitajske Jianzhujem Mengom. V Vili Podrožnik v Ljubljani sta se pogovarjala predvsem o boju proti terorizmu in računalniškemu kriminalu.

Ministrica je uvodoma dejala, da je sodelovanje med MNZ in policijama dobro ter se zavzela za okrepitev sodelovanja predvsem pri izmenjavi operativnih informacij v okviru možnosti, ki nam jih daje sodelovanje preko mednarodnega policijskega sodelovanja. Poudarila je, da je ključna prioriteta ministrstva zagotavljanje visoke stopnje varnosti, kar pomeni zlasti ukrepe za boj proti terorizmu. Ker se vse države EU, pa tudi regije Jugovzhodne Evrope, soočamo s podobnimi tveganji, si prizadevamo za usklajen, standardiziran pristop. V Sloveniji smo v preteklih letih izvedli številne ukrepe za boj proti terorizmu, zelo dejavni pa smo pri preprečevanju radikalizacije, ki vodi v terorizem in nasilni ekstremizem. "Že pred časom smo pristopili k vzpostavljanju platforme RAN, ki je namenjena izobraževanju vseh, ki pri svojem delu prihajajo v stik s potencialnimi žrtvami radikalizacije, kako prepoznati prve znake morebitne nagnjenosti k radikalizmu in se ustrezno odzvati," je dejala mag. Vesna Györkös Žnidar. Prav tako v državah Zahodnega Balkana izvajamo številne aktivnosti, in sicer sta med ključnimi iniciativa za boj proti terorizmu na Zahodnem Balkanu (WBCTi) in iniciativa integrativnega upravljanja notranje varnosti (IISG).

 

Glede računalniškega kriminala je ministrica za notranje zadeve poudarila, da s hitrim razvojem področja informacijske tehnologije prihajajo nove tehnologije in naprave, s tem pa novi načini storitve kaznivih dejanj. "Zato smo v zadnjih letih v Policiji izvedli reorganizacijo področja računalniškega preiskovanja in digitalne forenzike. Na državni ravni je slovenska policija ustanovila Center za računalniško preiskovanje, na regijski ravni pa šest oddelkov za računalniško preiskovanje." Policija je tudi vključena v vrsto projektov, ki jih organizirajo projektne skupine različnih institucij EU, uspešno se povezuje tudi s policijami izven Evrope, pa tudi s kitajskimi organi pregona, je dejala ministrica.