Skoči na vsebino

NOVICA

Ministrica z evropskim komisarjem o t. i. schengenskem paketu: Veseli me, da je EK upoštevala nekatere naše predloge

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar se je danes, 10. oktobra 2017, v prostorih Ministrstva za notranje zadeve v Ljubljani srečala z evropskim komisarjem za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisom Avramopoulosom. Pogovarjala sta se predvsem o t. i. schengenskemu paketu, ki ga je konec septembra predstavila Evropska komisija, in ukrepih na zunanji meji. Posvetila pa sta se tudi migracijam in ukrepom za obvladovanje migracijskega pritiska.

Na novinarski konferenci po srečanju sta se ministrica in evropski komisar uvodoma strinjala, da je njuno sodelovanje zelo dobro.

 

Mag. Vesna Györkös Žnidar se je nato osredotočila na t. i. schengenski paket, ki se nanaša na ukrepe za ohranitev in okrepitev schengenskega območja. Izpostavila je nezadovoljstvo Slovenije z dejstvom, da je v EU in schengenskem območju že več kot dve leti vzpostavljen nadzor na notranjih mejah, ki ovira prost pretok oseb. "Slovenija ne nasprotuje takemu ukrepu, ampak nasprotuje njegovi nenamenski, neproporcionalni in neutemeljeni uporabi na notranji meji med Slovenijo in Avstrijo. Nam v prid govorijo tudi statistični podatki, saj število nezakonitih prehodov slovensko-avstrijske meje ostaja na zelo nizki ravni. Tako so nam letos avstrijski varnostni organi vrnili zgolj 27 tujcev, ki so nezakonito vstopili na avstrijsko ozemlje iz Slovenije," je poudarila.

 

Slovenija razume razloge za spremembe Zakonika o schengenskih mejah. Zavedamo se namreč, da obstaja potreba po fleksibilnejši ureditvi ukrepa ponovne vzpostavitve nadzora na notranjih mejah, ki jo zahtevajo dolgotrajnejše resne grožnje notranji varnosti posamezne države članice. "Ob tem me še posebej veseli dejstvo, da je Evropska komisija pri pripravi predlaganih sprememb sledila nekaterim našim predlogom, kot so na primer tisti, ki se nanašajo na obvezno pripravo ocene tveganja, obvezno sodelovanje oziroma posvetovanje s sosednjimi državami. Kljub temu imamo na predlog še nekaj pomislekov, ki sem jih tudi predstavila evropskemu komisarju. Nanašajo se predvsem na objektivne kriterije za vzpostavitev nadzora, ki so po našem mnenju preveč splošni, niso merljivi in omogočajo preširoko interpretacijo sorazmernosti in potrebnosti ukrepa, ter premajhno vlogo držav članic, še posebej tistih, ki so zaradi nadzora najbolj prizadete," je dejala ministrica.

 

Ministrica in evropski komisar sta govorila tudi o ukrepih na zunanjih mejah EU. Med drugim sta pogledala, kako poteka sistematična kontrola na meji med Slovenijo in Hrvaško. Na začetku smo se sicer soočali s povečanimi in nesorazmernimi dolgimi čakalnimi dobami na mejnih prehodih, a smo v nadaljevanju zadevo uspešno rešili. K temu so pripomogle tudi tehnične smernice, ki jih je pripravila Evropska komisija, in dostop Republike Hrvaške do schengenskega informacijskega sistema.

 

Na področju migracij je ministrica izpostavila dejavno sodelovanje Slovenije v projektu premestitve oseb. Do sedaj smo premestili 217 oseb (45 iz Italije in 172 iz Grčije), kar predstavlja skoraj 40 % od 567 oseb, ki jih moramo premestiti. Septembra smo Grčiji in Italiji podali še zadnje zaveze za premestitev, s čimer smo izpolnili svojo obveznost. Prav tako tečejo aktivnosti v okviru projekta trajne preselitve. Ob tem je ministrica še povedala, da je opazen trend naraščanja ilegalnih prehodov zunanje meje v Republiko Slovenijo. Lani smo tako v prvih devetih mesecih obravnavali 653 ilegalnih prehodov, letos pa kar 1435, kar predstavlja 120 % porast.

 

Sogovornika sta se na koncu strinjala, da je na področju migracij nujna solidarnost med državami članicami in pripravljenost na medsebojno pomoč. Slovenija to vseskozi dokazuje s svojimi dejanji. In to ne samo na področju migracij. "Poudarjam, da smo odločena in polno angažirana članica schengenskega območja, ki se zaveda, da je varnost izjemno pomembna vrednota tako za Slovenijo kot celotno EU," je zaključila mag. Vesna Györkös Žnidar.

 

Izjava ministrice mag. Vesne Györkös Žnidar (.mp3, 3,7 MB)

Izjava evropskega komisarja Dimitrisa Avramopoulosa (.mp3, 7,6 MB)

Odgovori na novinarska vprašanja (.mp3, 7,3 MB)