Skoči na vsebino

NOVICA

Na zasedanju Koordinacijskega odbora ministrov Slovenije in Italije letos tudi področje notranjih zadev

Danes, 10. oktobra 2017, se je državni sekretar Boštjan Šefic udeležil šestega zasedanja Koordinacijskega odbora ministrov med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko, ki je potekalo na Brdu pri Kranju.

Zasedanje predstavlja okvir za izmenjavo mnenj in reden dialog med visokimi predstavniki obeh držav, ki pripomorejo k nadaljnjemu razvoju sodelovanja in razrešitvi medsebojnih vprašanj.

 

Na današnjem zasedanju, na katerem je bilo prvič vključeno tudi področje notranjih zadev, sta se srečala državni sekretar Boštjan Šefic in državni sekretar na italijanskem notranjem ministrstvu Domenico Manzione. Ocenila sta, da je sodelovanje na področju notranjih zadev zelo dobro, zlasti na operativni ravni in se strinjala, da ga je treba še okrepiti. Osrednje teme pogovora so bile migracije, nadaljnje sodelovanje v okviru EU projektov na Zahodnem Balkanu, izmenjala pa sta tudi stališča glede spremembe Zakonika o schengenskih mejah.

 

Sogovornika sta se strinjala, da so razmere glede migracij tako na zahodno-balkanski kot srednje sredozemski poti trenutno stabilne, k čemur sta pripomogla dogovora Evropske unije s Turčijo in Italije z Libijo. Šefic je povedal, da Slovenija podpira vse napore, ki jih Italija vlaga pri stabilizaciji razmer v Libiji in poudaril sodelovanje vseh deležnikov pri odpravljanju vzrokov za množične migracije v širši regiji. Slovenija tudi aktivno sodeluje v projektu premestitvene sheme. V septembru smo podali vse zaveze za premestitev oseb iz Italije in Grčije, ki potrebujejo mednarodno zaščito, vendar še nismo prejeli vse zahtevane dokumentacije.

 

Dotaknila sta se tudi predloga za spremembe Zakonika o schengenskih mejah in se strinjala o uvedbi nadzora na notranjih mejah le kot skrajnem ukrepu, ki pa mora biti sorazmeren in uporabljen, kadar je to nujno potrebno. Šefic je poudaril, da morajo biti pri tem kriteriji natančno opredeljeni, merljivi in biti predmet dejanskega sodelovanja in usklajevanja s sosednjimi državami.

 

Sogovornika sta se tudi zavzela za krepitev sodelovanja obeh policij na področju aktivnosti odkrivanja organiziranega kriminala, boja proti terorizmu in preprečevanja radikalizacije.

 

Podrobnejše informacije o dogodku najdete na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.