Skoči na vsebino

NOVICA

Državni sekretar Šefic se je srečal z britansko veleposlanico Honey

Državni sekretar Boštjan Šefic se je danes, 29. novembra 2017, srečal z veleposlanico Velike Britanije v Sloveniji Sophie Honey.

Državni sekretar je veleposlanico uvodoma seznanil s trenutnimi razmerami na področju migracij v Sloveniji. Te so sicer povsem drugačne kot jeseni 2015 in spomladi 2016, vendar pa so se od takrat znatno okrepile nezakonite migracije predvsem na kopenski meji s Hrvaško. Policisti se z ilegalnimi prehodi državne meje učinkovito soočajo, zelo uspešni pa so tudi pri preprečevanju tihotapljenja ljudi. Šefic je poudaril, da Slovenija ni ciljna država za migrante, to so še vedno države zahodne in severne Evrope, predvsem Nemčija, Nizozemska in Švedska.

 

Slovenija je zelo dejavna pri projektih premestitve in trajne preselitve oseb. Tako smo podali zaveze za celotno kvoto iz projekta premestitve iz Italije in Grčije, obenem pa intenzivno potekajo aktivnosti za trajno preselitev oseb iz Turčije.

 

Sogovornika sta se nadalje pogovarjala o notranji varnosti, ki je za obe državi pomembno področje, in se zavzela, da odlično sodelovanje med državama ohranita tudi po izstopu Velike Britanije iz EU.