Skoči na vsebino

NOVICA

Šefic: slovenski državni organi nadzirajo celotno slovensko morje in imajo situacijo pod kontrolo

Ob robu obiska vodstva MNZ in GPU po posameznih policijskih uprav je državni sekretar Boštjan Šefic komentiral dogajanje v območju slovenskega morja ob implementaciji arbitražne razsodbe.

Tako so nekaj pred 7. uro tri hrvaške ribiške ladje vplule v slovensko morje, spremljali so jih hrvaški policijski čolni. Slovenska policija se je nemudoma odzvala in jih opozorila, da so nezakonito prestopili državno mejo in vpluli v slovensko morje. To pomeni, da so v prekršku in da bo policija izvedla ustrezne prekrškovne postopke. Policija je celotno dogajanje dokumentirala in identificirala plovila, na podlagi tega pa bo v nadaljevanju izvedla vse aktivnosti, ki so potrebne. Kasneje je prišla še ena ladja, vendar po ugotovitvah slovenske strani bolj zato, ker je prišlo do okvare na enem od hrvaških ribiških čolnov. »Kasneje moram reči, da je bilo v slovenskem morju mirno in da ta trenutek vse poteka normalno. Vsi upamo, da bo tako tudi v prihodnje.«

 

Slovenska policija bo skupaj z ostalimi službami, ki so odgovorne za nadzor v slovenskem morju, opravila svoje delo tako, kot to zahteva zakonodaja. Pristojne službe so ustrezno usklajene in delujejo koordinirano, kar se je pokazalo tudi danes. »Takoj, ko je izplula slovenska policija, je bil prisoten tudi ribiški inšpektor, ki je izvedel svoj postopek, dokumentiral celotno dogajanje in bo kasneje opravil tisto, kar je njegova dolžnost.« Enako velja za Upravo za pomorstvo in okoljsko inšpekcijo.

 

Kot je povedal Šefic, je slovenska policija že v preteklosti nadzirala območje slovenskega morja. Pri tem so se odzvali na vsa vplutja tako hrvaških varnostnih organov kot ribiških plovil. »Nadzor v tem smislu je nespremenjen.« Spremenjeno pa je to, da bo z današnjim dnem slovenska policija kaznovala in vodila postopke za vse tiste, ki bodo nezakonito vpluli v slovensko morje.

 

Zagotovil je, da slovenski državni organi nadzirajo celotno slovensko morje in imajo situacijo pod kontrolo. Še vedno pa prihaja do incidentov oziroma prekrškov. »Naredili bomo vse, da bi bilo tega čim manj oziroma da tega ne bi bilo. Če pa bo, pa bomo ukrepali v skladu z zakonodajo in tudi izrekli globe.«