Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Vlada se je seznanila z vmesnim poročilom o premestitvi in trajni preselitvi oseb

Vlada Republike Slovenije se je na današnji seji 7. februarja 2018 seznanila s tretjim vmesnim poročilom medresorske delovne skupine za koordinacijo Izvedbenega načrta premestitve 567 oseb iz Italije in Grčije in trajne preselitve oseb iz tretjih držav.

Slovenija je postopke premestitve začela izvajati marca 2016 s prvo najavo Italiji in Grčiji. Svojo obveznost je že izpolnila v celoti, saj se je v podanih zavezah obvezala sprejeti celotno dodeljeno kvoto, to je 218 oseb iz Italije in 349 oseb iz Grčije. Dejansko pa je bilo premeščenih 72 oseb iz Italije, in sicer 68 državljanov Eritreje, trije državljani Sirije in en državljan Jemna ter 172 oseb iz Grčije, od tega 149 državljanov Sirije, 17 državljanov Iraka in šest oseb brez državljanstva.

 

Slovenija je do 24. 1. 2018 premestila 244 oseb, kar predstavlja dobrih 43 % oseb, ki bi jih morala Slovenija premestiti, in nas uvršča nad povprečje EU glede izvedenih premestitev. Do 24. 1. 2018 je bilo odločeno o prošnjah za mednarodno zaščito 222 oseb. 205 osebam je bil priznan status begunca (138 državljanov Sirije, 49 državljanov Eritreje, 12 državljanov Iraka in 6 oseb brez državljanstva), desetim osebam je bil priznan status subsidiarne zaščite (državljani Sirije), petim je bila prošnja za mednarodno zaščito zavrnjena (državljani Iraka), v dveh primerih pa je bil izdan sklep o ustavitvi postopka zaradi samovoljne zapustitve azilnega doma (državljana Sirije in Eritreje). Izdana je bila tudi ena odločba o prenehanju statusa begunca.

 

Premeščene osebe so za čas trajanja postopka priznanja mednarodne zaščite nastanjene v azilnem domu na Viču v Ljubljani ali izpostavi azilnega doma na Kotnikovi v Ljubljani. Po končanem postopku mednarodne zaščite se osebe z mednarodno zaščito lahko nastanijo v integracijskih hišah v Ljubljani ali Mariboru, kjer je prostora za do 60 oseb, ali na zasebnem naslovu.

 

MNZ je v začetku maja 2017 imenoval projektno skupino za izvedbo postopka trajne preselitve, v katero je imenovalo interne strokovnjake s področja migracij in mednarodne zaščite. Projekta skupina je v sodelovanju z Uradom za oskrbo in integracijo migrantov pričela usklajevanje vsebine okvirnega dogovora, ki ga bo Republika Slovenija predvidoma sklenila z Mednarodno organizacijo za migracije (IOM). Okvirni sporazum ureja obseg podpore, ki ga bo Republiki Sloveniji pri izvedbi trajne preselitve nudil IOM, in je del ustaljene prakse pri trajnih preselitvah iz Turčije. Okvirni sporazum bo predvidoma podpisan v prvih mesecih leta 2018 in tako bo MNZ lahko pričel neposredno delati s kandidati za trajno preselitev. Na podlagi sklepov vlade je MNZ avgusta 2017 stopil v stik s Predstavništvom Visokega komisariata Združenih narodov v Ankari in ga pozval k posredovanju dokumentacije o zadostnem številu primernih kandidatov za trajno preselitev, ki so se pripravljeni trajno preseliti v Republiko Slovenijo. Do konca leta 2017 je prejel podatke o 67 osebah oziroma trinajstih družinah. Glede na dolgotrajnost postopkov se predvideva, da bo postopek trajne preselitve 60 oseb iz tretjih držav izveden v letu 2018.