Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica sprejela evropsko poslanko Tanjo Fajon

Danes, 16. februarja 2018, je ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar sprejela evropsko poslanko Tanjo Fajon.

Govorili sta o aktualnih temah, največ pozornosti pa namenili predlogom sprememb Schengenskega zakonika in Dublinske uredbe. Ministrica je poslanki predstavila iniciative Republike Slovenije, ki jih je ta podala pri obeh dosjejih v pogajanjih na ravni EU. Ministrica je, tako kot že večkrat, poudarila, da je Slovenija skrajno nezadovoljna z dejstvom, da je v EU in schengenskem območju že več kot dve leti vzpostavljen nadzor na notranjih mejah. Sogovornici sta se strinjali, da to ovira prost pretok oseb, povzroča gospodarsko škodo, negativno vpliva na sodelovanje med ljudmi, ki živijo v obmejnem pasu, in zelo škodi kredibilnosti EU. 

 

Slovenija podpira prizadevanja za reformo skupnega evropskega azilnega sistema, vključno z reformo Dublina. Tako ministrica kot poslanka sta v pogovoru izpostavili, da je pomembno, da na evropski ravni dobimo sistem, ki bo bolje prilagojen trenutnim izzivom in omogočal državam članicam učinkovito delovanje v obdobjih povečanega migracijskega pritiska.