Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

50 let helikopterskega reševanja v gorah

Danes, 22. februarja 2018, je v Mojstrani potekala prireditev ob 50-letnici helikopterskega reševanja v gorah. Zbrane je nagovorila tudi ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar.

Začetki helikopterskega reševanja v gorah segajo v leto 1967, ko je takratni Republiški sekretariat za notranje zadeve dobil prvi helikopter. To leto je tudi začetek Letalske policijske enote. Helikopter je bil praktično takoj prepoznan kot uporabno transportno sredstvo pri reševanju v gorah in tako je 5. februarja pred 50-imi leti prvič posredoval v akciji reševanja iz Čopovega stebra v Triglavski steni. Prednost in učinkovitost helikopterja pri reševanju v gorah sta se izkazali za nepogrešljivi in tako se je iz leta v leto povečevalo število posredovanj. V helikoptersko reševanje v gorah se je leta 1997 s svojimi helikopterskimi posadkami vključila tudi Slovenska vojska. Primarna naloga Letalske policijske enote je sicer helikopterska nujna medicinska pomoč, Slovenska vojska pa je primarni prevoznik za helikoptersko reševanje v gorah. »A obe, Policija in vojska, si izmenjujeta te naloge, saj se zavedata, da sta za uspešno reševanje bistveni vrhunska usposobljenost in optimalna pripravljenost posadk v resničnih situacijah,« je dejala ministrica. 

 

Reševanje v gorah s pomočjo helikopterja je izredno zahtevna naloga, ki terja nenehno urjenje celotne ekipe. Policija zato temu področju že vseskozi posveča veliko pozornosti. Vsako leto tako nameni vsaj 50 ur letenja s helikopterjem za usposabljanje reševalcev in zdravnikov, pa tudi odobritev naleta helikopterjev Letalske policijske enote za usposabljanje Gorske reševalne zveze Slovenije je v zadnjih letih predmet sporazuma o sodelovanju med Policijo in zvezo.

 

Helikoptersko reševanje v gorah v Sloveniji je po učinkovitosti in usposobljenosti ekip povsem primerljivo z drugimi alpskimi državami. Za to pa se v prvi vrsti lahko zahvalimo vsem, ki sodelujejo pri reševanju v gorah - piloti, zdravniki, reševalci, tehniki. »Vi ste tisti, ki se praktično vsakodnevno odpravljate v tvegane in nemalokrat tudi nepredvidljive akcije, kjer ni prostora za brezskrbno rutino, ampak morata biti vsaka vaša poteza in odločitev krepko pretehtani in preudarni. Zato sem prepričana, da boste skupaj pisali zgodbo o uspehu še naprej v naslednjih letih in obenem svoje bogato znanje nesebično predajali mlajšim generacijam,« je poudarila ministrica.
 

Govor ministrice za notranje zadeve mag. Vesne Györkös Žnidar.