Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica se je srečala z evropsko komisarko Violeto Bulc

Danes, 23. februarja 2018, se je ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar srečala z evropsko komisarko Violeto Bulc. Govorili sta o aktualnih temah, največ pozornosti pa namenili predlogom sprememb Schengenskega zakonika in Dublinske uredbe.

Ministrica je uvodoma izpostavila, da je Slovenija nezadovoljna z dejstvom, da je v EU in schengenskem območju že več kot dve leti vzpostavljen nadzor na notranjih mejah. To ovira prost pretok oseb, povzroča gospodarsko škodo, negativno vpliva na sodelovanje med ljudmi, ki živijo v obmejnem pasu, in škodi kredibilnosti EU. Kot je povedala ministrica, Republika Slovenija ne nasprotuje ukrepu vzpostavitve ponovnega nadzora na notranjih mejah kot takemu, pač pa njegovi nenamenski, neproporcionalni in neutemeljeni uporabi na notranji meji med Slovenijo in Avstrijo. Slednjemu pritrjujejo tudi statistični podatki, saj število nezakonitih prehodov slovensko-avstrijske meje še vedno ostaja na zelo nizki ravni (v lanskem letu so avstrijski varnostni organi vrnili samo 39 tujcev, ki so nezakonito vstopili na avstrijsko ozemlje iz Slovenije). 

 

Govorili sta tudi o reformi skupnega evropskega azilnega sistema, ki jo Slovenija podpira. Kot je izpostavila ministrica, je pomembno, da na evropski ravni dobimo sistem, ki bo bolje prilagojen trenutnim izzivom in bo omogočal državam članicam učinkovito delovanje v primeru povečanega migracijskega pritiska. Kot rešitev za zastoj pri reformi skupnega evropskega azilnega sistema je Republika Slovenija predlagala izločitev kriznega mehanizma iz predloga Dublinske uredbe v poseben zakonodajni akt, ki dopolnjuje skupni evropski azilni sistem in temelji na Direktivi o začasni zaščiti, ki pa bi jo bilo treba nadgraditi. Tako Slovenija predlaga pristop, po katerem v Dublinski uredbi še vedno uredimo delovanje v "normalnih" in "povečanih" okoliščinah, krizne situacije pa prepustimo zunanjemu mehanizmu, to je mehanizmu začasne zaščite. 

 

Na koncu je ministrica predstavila tudi stanje na področju migracij v Republiki Sloveniji, kjer beležimo občuten porast tako ilegalnih prehodov slovenske meje kot tudi prošenj za mednarodno zaščito.