Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Šefic: Slovenija je varna država, zavedati pa se moramo, da živimo v okolju, ki se ves čas spreminja

Danes, 14. marca 2018, je državni sekretar Boštjan Šefic nagovoril udeležence 9. mednarodne konference Dnevi korporativne varnosti, ki jo organizira Inštitut za korporativne varnostne študije ICS.

Šefic je uvodoma povedal, da je področje korporativne varnosti solidno razvito, vendar še daleč od zastavljenih ciljev. Zato imajo tovrstna srečanja pri njenem razvoju pomembno vlogo. Visoki cilji in velika motivacija so jamstvo za hiter in kakovosten razvoj, zato je vsem, ki delujejo na tem področju, izrekel iskreno priznanje, saj so lahko zadovoljni z doseženim napredkom.

 

Dejal je, da »je Slovenija varna država, kar seveda ni naključje, ampak je rezultat dobrega dela v preteklosti vseh tistih, ki so tako ali drugače s svojim delom neposredno prispevali h graditvi sistema nacionalne varnosti, zato je naša dolžnost in odgovornost, da naredimo vse, da to raven varnosti ohranimo tudi v prihodnje.« Pri zagotavljanju varnosti pa so pred nami veliki izzivi, saj živimo v dinamičnem okolju, ki se ves čas spreminja. Kot je izpostavil, so ti izzivi predvsem migracije, terorizem, radikalizem, organiziran kriminal, zagotavljanje kibernetske varnosti ipd. »Zato je ključnega pomena, da Slovenija nadgrajuje svoj nacionalno-varnostni sistem, jasno opredeli svoje nacionalne interese in cilje, opredeli cilje in naloge sistema in posameznih subjektov, zagotovi ustrezne zakonske okvire za njihovo delovanje, ki bodo odgovarjali sedanjim in prihodnim izzivom, zagotovi stabilne materialne, finančne in človeške vire in njihovo dolgoročno stabilnost, predvsem pa ustrezno vodenje, usmerjanje in nadzor nad tem sistemom.« 

 

Opozoril je še, da ob zahtevnih in kompleksnih izzivih zaradi zagotavljanja varnosti lahko bolj ali manj globoko posežemo tudi v človekove pravice. »Prav zato je načelo sorazmernosti tako pomembno in hkrati je nujno, da o teh vprašanjih govorimo odprto, z argumenti in brez emocij, pripravljeni na strpno soočanje različnih mnenj in stališč, z voljo prisluhniti ter jih ob tehtnosti in prepričljivosti tudi upoštevati,« je povedal. 

 

Prepričan pa je, da vsi skupaj sledimo istemu cilju, to je zagotavljanje stabilnega nacionalno-varnostnega sistema v državi in čim višje ravni varnosti vseh prebivalk in prebivalcev.