Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Vlada je imenovala generalnega direktorja policije

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji z 20. 4. 2018 imenovala generalnega direktorja policije Simona Veličkega za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Po izvedenem javnem natečaju za položaj generalnega direktorja policije je posebna natečajna komisija opravila postopek ugotavljanja strokovne usposobljenosti in primernosti kandidatov za naveden položaj ter ugotovila, da je Simon Velički primeren kandidat za položaj generalnega direktorja policije. Tako je ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar v skladu z drugim odstavkom 82. člena Zakona o javnih uslužbencih podala Vladi predlog, da se z 20. 4. 2018 imenuje Simon Velički na položaj generalnega direktorja policije za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja. 

 

Simon Velički, rojen leta 1964 v Slovenj Gradcu, je svojo kariero začel na takratni Postaji milice Velenje, kamor je bil razporejen po zaključku kadetske šole za miličnike leta 1983. Delo je kasneje nadaljeval na Postaji milice Dravograd, obenem pa ob delu nadaljeval študij na takratni višji šoli za notranje zadeve.

 

Leta 1988 se je zaposlil v kriminalistični službi v Kranju, kjer je opravljal naloge kriminalističnega preiskovanja na klasičnem in gospodarskem področju. V okviru projekta javne varnosti je bil nekaj časa tudi pomočnik komandirja na Policijski postaji Radovljica.

 

Leta 1995 je diplomiral na pravni fakulteti v Ljubljani in pridobil naziv univerzitetni diplomirani pravnik. Na Policijski upravi Kranj je nato prevzel vodenje oddelka za operativo, ob reorganizaciji je vodil tudi oddelek za organizirano kriminaliteto.

 

Leta 2000 je za dve leti zapustil policijo in se zaposlil kot tajnik občine oz. direktor Občinske uprave Bohinj. Novembra 2002 se je vrnil v policijo, v Policijsko upravo Kranj, kjer je na delovnem mestu načelnika urada kriminalistične policije vodil gorenjske kriminaliste.

 

V tem času se je udeležil tudi vrste seminarjev v organizaciji FBI, CEPOL-a in drugih institucij, poleg tega je kot kriminalistični inštruktor vrsto let sodeloval pri izobraževanju in usposabljanju novih kriminalistov v okviru kriminalističnega tečaja.

 

S 1. aprilom 2009 je prevzel vodenje Policijske uprave Kranj.

 

Velički deluje v različnih delovnih skupinah, ki se ukvarjajo z razvojem slovenske policije, sodeluje tudi kot policijski ekspert preko t. i. twining projekta za Bosno in Hercegovino. Med drugim je predavatelj kazenskega prava in kriminalistike, sodeluje pa tudi pri izvajanju usposabljanj za nove vodje v policiji.

 

Funkcijo namestnika generalnega direktorja policije je prevzel 1. decembra 2016. Ob upokojitvi generalnega direktorja policije Marjana Fanka pa je kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije vodenje policije prevzel 6. januarja 2018.