Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Za učinkovito obvladovanje migracij je ključno okrepljeno sodelovanje med državami

Včeraj in danes, 23. in 24. aprila 2018, se je državni sekretar Boštjan Šefic srečal z državnim sekretarjem na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Hrvaške Robertom Kopalom in državnim sekretarjem na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Srbije Milosavom Miličkovićem. Srečanji sodita v sklop obiskov državnega sekretarja v sosednjih državah in državah Zahodnega Balkana, na katerem so sogovorniki posebno pozornost namenili situaciji na področju migracij in se dogovorili o še bolj okrepljenem medsebojnem sodelovanju na tem področju.

Državni sekretar Boštjan Šefic je predstavil situacijo na področju migracij v Sloveniji, kjer slovenska policija beleži precejšen porast nezakonitih prehodov meje, kar ima za posledico tudi povečano število vloženih prošenj za mednarodno zaščito. Tako je bilo do 18. aprila 2018 obravnavanih 877 ilegalnih prehodov, kar predstavlja 258-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu, ko je policija obravnavala 245 ilegalnih prehodov. Tudi na področju mednarodne zaščite beležimo 270-odstotno povečanje prošenj, saj je do 20. aprila 2018 za mednarodno zaščito zaprosilo že 722 oseb. Kljub občutnemu porastu pa situacijo na terenu z različnimi ukrepi in aktivnostmi uspešno obvladujemo.

 

S podobno situacijo se soočajo tudi na Hrvaškem, medtem ko so številke v Srbiji trenutno relativno stabilne. Hrvaška v letošnjem letu zaznava povečanje prihodov predvsem iz Bosne in Hercegovine. To potrjuje ugotovitve Slovenije, da se je v zadnjem času odprla podsmer zahodnobalkanske migracijske poti, za katero se uveljavlja ime jadranska obalna pot, ki vodi iz Albanije v Črno Goro ter naprej v Bosno in Hercegovino, Hrvaško in Slovenijo. Sogovorniki so se strinjali, da je treba posebno pozornost nameniti prav dogajanju na tej poti, saj lahko v prihajajočih poletnih mesecih pričakujemo nadaljnji porast ilegalnih migracij na tej poti.

 

Tako v Zagrebu kot v Beogradu so se strinjali, da je za učinkovito obvladovanje migracijskega toka ključno sodelovanje med državami. Zato so se sogovorniki dogovorili o vzdrževanju rednih stikov, identificirali pa so tudi več konkretnih ukrepov, ki jih bodo v prihodnjih dneh preučile strokovne službe ministrstev in policij. Ti bodo usmerjeni zlasti v izmenjavo operativno zanimivih informacij, pripravo skupnih ocen in analiz ter morebitnim skupnim pristopom, podobnim tistim iz časa soočanja z migracijsko krizo leta 2016.

 

***

Pred srečanjem v Beogradu je državni sekretar Boštjan Šefic pozdravil tudi udeležence delavnice projekta First Line, ki sta jo v sodelovanju s srbskim ministrstvom za notranje zadeve organizirala slovensko ministrstvo za notranje zadeve in slovenska policija. Projekt se osredotoča na ozaveščanje strokovnjakov in vseh deležnikov v regiji na področju boja proti terorizmu in je pomemben del izvajanja iniciative za boj proti terorizmu na Zahodnem Balkanu (WBCTi).