Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Srečanje z veleposlanikom Alžirije

Danes, 26. aprila 2018, se je državni sekretar Boštjan Šefic srečal z veleposlanikom Ljudske demokratične republike Alžirije v Budimpešti Abdelkadrom Dehendijem. Gre za prvo tovrstno srečanje, zato sta poudarila pomen medsebojnega sodelovanja med državama na različnih ravneh. 

Posebno pozornost sta namenila aktualni situaciji na področju migracij, ki jo Slovenija z različnimi ukrepi in aktivnostmi uspešno obvladuje. Državni sekretar Boštjan Šefic je povedal, da v zadnjem obdobju Policija beleži porast nezakonitih prehodov meje in posledično povečano število vloženih prošenj za mednarodno zaščito. Z izboljšanjem vremenskih razmer lahko pričakujemo nadaljevanje večjega števila nezakonitih prehodov meje tudi v prihodnjih mesecih. Ob tem je Šefic izpostavil tudi podatek za letošnje leto, da so državljani Alžirije trenutno na prvem mestu glede nezakonitih prehodov državne meje (197, kar predstavlja okrog 20 % vseh prehodov), posledično pa tudi po številu vloženih prošenj za mednarodno zaščito (144, kar predstavlja okrog 20 % vseh prošenj). 

 

Sogovornika sta se strinjala, da je zelo pomembno medsebojno sodelovanje in izmenjava izkušenj ter se dogovorila za redne stike in izmenjavo informacij tako na politični kot strokovni ravni.