Skoči na vsebino

NOVICA

Ministrica z evropskim komisarjem Kingom o varnostnih izzivih, povezanih z migracijsko situacijo v državah Zahodnega Balkana

Danes, 22. maja 2018, se je ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar po telefonu pogovarjala z evropskim komisarjem za notranjo varnost Julianom Kingom.

Ministrica, ki je bila pobudnica pogovora, je komisarja seznanila s poslabšano migracijsko situacijo v državah Zahodnega Balkana, zlasti v Bosni in Hercegovini. Izpostavila je, da bi povečevanje toka ilegalnih migracij in posledično povečano zadrževanje migrantov v teh državah predstavljalo tudi varnostni izziv, zlasti če bi v prihodnje ponovno prišlo do množičnih migracij. Izziv je še toliko večji zaradi pomanjkanja organiziranih namestitvenih kapacitet, zaradi česar so migranti prisiljeni iskati druge oblike zavetja in oskrbe. Tudi zato si Slovenija prizadeva, da bi države v regiji oblikovale skupne pristope k obvladovanju situacije, kar bi bistveno zmanjšalo tudi varnostna tveganja. Namreč, dolžnost vsake države je vzpostaviti nadzor nad migracijskimi tokovi, ki bi preprečeval pojav varnostnih dogodkov. Govorila sta tudi o boju proti terorizmu in drugim oblikam hude kriminalitete, ki zahteva preventivno in še bolj poglobljeno sodelovanje držav. 

 

Komisar se je strinjal z oceno, ki jo je predstavila ministrica, in napovedal, da bo o tej problematiki govora tudi na nekaterih prihajajočih dogodkih, ki jih organizira Evropska komisija. Ponudil je vso podporo Sloveniji pri iskanju učinkovitih rešitev.   

 

Ministrica je na koncu komisarju znova zagotovila, da Slovenija izvaja vse potrebne ukrepe za varovanje zunanje schengenske meje, a hkrati opozorila, da bi bili lahko v primeru nadaljevanja ali celo stopnjevanja migracijskega pritiska prisiljeni uporabiti ostrejše ukrepe za zagotovitev varnosti slovenskega ozemlja in celotnega schengenskega prostora.