Skoči na vsebino

NOVICA

Šefic z britansko veleposlanico o brexitu in sodelovanju na varnostnem področju

Državni sekretar Boštjan Šefic se je danes, 30. maja 2018, srečal z veleposlanico Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Republiki Sloveniji Sophie Honey. Govorila sta predvsem o možnostih sodelovanja na področju varnosti po izstopu Velike Britanije iz EU in trenutnih razmerah na področju migracij v regiji.

Sogovornika sta se strinjala, da je nujna razprava o zagotavljanju notranje varnosti v EU in še zlasti o okviru nadaljnjega sodelovanja med EU in Veliko Britanijo po njenem izstopu iz EU. Državni sekretar je zato izrazil interes Republike Slovenije za oblikovanje ustreznih rešitev na ravni EU, ki bi naslavljale možne razkorake pri nadaljnjem sodelovanju med organi pregona 27 držav članic in Veliko Britanijo. Rešitve morajo biti oblikovane v okviru formalnih pogajalskih procesov med EU in Veliko Britanijo.

 

V nadaljevanju je Šefic veleposlanico seznanil s trenutnimi razmerami na področju migracij v Sloveniji in regiji. Opozoril je predvsem na nujnost varovanja zunanje meje EU, tvornega sodelovanja vseh držav v regiji ter aktivnega vključevanja Evropske komisije in Frontexa v obvladovanje migracijskega pritiska v državah Zahodnega Balkana. Veleposlanico je seznanil tudi s prihodnjimi načrti Republike Slovenije, predvsem s cilji srečanja generalnih direktorjev policij prihodnji teden na Brdu pri Kranju.