Skoči na vsebino

NOVICA

Ministrica z avstrijskim kolegom o aktivnostih za obvladovanje migracijskega pritiska

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar je 29. maja 2018 opravila telefonski pogovor z ministrom za notranje zadeve Republike Avstrije Herbertom Kicklom. Pogovor je bil namenjen predvsem migracijski situaciji v regiji Zahodnega Balkana in morebitnim skupnim aktivnostim obeh držav.

Ministra sta se strinjala, da se situacija slabša v primerjavi s preteklim letom in da trendi kažejo na določeno stopnjo organiziranosti ilegalnega prehajanja meje. Poudarila sta, da je ključna zaščita zunanjih meja EU, preko katerih migranti prvič vstopajo na ozemlje EU, pri čemer bi bilo treba uporabiti vsa sredstva, ki jih ima na voljo EU, vključno z napotitvijo mejnih policistov v okviru Evropske mejne in obalne straže. Ministrica je ministru Kicklu zagotovila, da je situacija v Republiki Sloveniji v celoti pod nadzorom, da slovenski varnostni organi polno izvajajo nadzor zunanje schengenske meje in da je bila sprejeta vrsta ukrepov za poostritev tega nadzora. Opozorila je tudi na možnosti, ki so bile predvidene v zadnjih spremembah Zakona o tujcih.

 

Minister Kickl se je zavzel za skupne politične aktivnosti, s katerimi bi bil potencialnim migrantom, organizatorjem ilegalnih prehodov in tudi varnostnim organom držav iz regije, poslan jasen signal, da državi ne bosta dopustili ponovitve dogodkov iz časa zadnje migracijske krize. Podprl je načrtovano srečanje generalnih direktorjev policije na Brdu pri Kranju, ki se ga bodo udeležili tudi visoki predstavniki zvezne policije Republike Avstrije. Dogovorila sta se tudi za ohranitev rednih stikov.