Skoči na vsebino

NOVICA

Šefic z veleposlanico Republike Srbije in državno sekretarko na notranjem ministrstvu Republike Makedonije o migracijah

Državni sekretar Boštjan Šefic se je 1. junija 2018 srečal z veleposlanico Republike Srbije Zorano Vlatković in opravil telefonski pogovor z državno sekretarko na notranjem ministrstvu Republike Makedonije Magdaleno Nestorovsko.

Glavna tema pogovora z veleposlanico Republike Srbije Zorano Vlatković so bile razmere na področju migracij in krepitev sodelovanje med državama. Sogovornika sta izmenjala poglede na trenutne razmere na področju migracij v regiji. Šefic je uvodoma povedal, da redno spremljamo situacijo v regiji in izpostavil, da se je v zadnjih mesecih lanskega leta odprla nova migracijska pot, ki vodi iz Grčije prek Albanije, Črne Gore, Bosne in Hercegovine v Hrvaško in Slovenijo. Kljub večjemu številu nezakonitih prehodov slovenske meje, slovenska policija razmere uspešno obvladuje, pripravljene imamo načrte za ravnanje v primeru velikega povečanja prihodov migrantov. V primerjavi z migracijami v letih 2015 in 2016 je zdaj struktura migrantov bistveno drugačna, saj prevladujejo državljani Alžirije, Pakistana in ostalih severnoafriških držav. Čeprav Slovenija ni ciljna država, večina migrantov pri nas zaprosi za mednarodno zaščito, kar predstavlja pritisk na slovenski azilni sistem. Šefic je tudi izpostavil, da se v zadnjem obdobju povečuje število iranskih državljanov pri nezakonitih prehodih slovenske meje, na kar vsekakor vpliva brezvizumski režim Srbije z Iranom. 

 

Veleposlanica je situacijo v Srbiji ocenila kot stabilno, še vedno beležijo poskuse nezakonitega prečkanja meje, čeprav v manjšem obsegu, kot je bilo to v preteklih letih. Pohvalila je tudi sodelovanje z agencijo Frontex, ki srbskim organom pomaga pri nadzoru meje z Bolgarijo. 

 

Šefic je v nadaljevanju povedal, da Slovenija posveča pozornost vsem državam, prek katerih poteka migracijska pot in s katerimi tudi dobro sodeluje. Tako smo opravili razgovore s predstavniki teh držav in jih pozvali k okrepljenemu sodelovanju in ukrepanju za obvladovanje situacije. Na podlagi srečanj in pogovorov smo v MNZ in Policiji pripravili predloge aktivnosti, ki bi državam v regiji omogočili ustrezno odzivanje na sedanje izzive. Ti predlogi bodo dopolnjeni s predlogi kolegov držav v regiji in obravnavani na skupnem sestanku naslednji teden v Sloveniji. Zavedati se namreč moramo, da smo lahko le s tesnim sodelovanjem držav v regiji uspešni in da lahko le s skupnim delovanjem učinkovito obvladujemo migracijski pritisk. Pri tem pa je pomembno, da se vsaka država zaveda svojih dolžnosti in obveznosti ter da spoštuje dvostranske dogovore.


Sogovornika sta se tudi strinjala, da sodelovanje med državama na vseh ravneh poteka zelo dobro, tudi med policijama in se zavzela za nadaljevanje sodelovanja v prihodnje.

 

***

 

Državni sekretar Boštjan Šefic je danes, 1. junija 2018, opravil tudi telefonski pogovor z državno sekretarko na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Makedonije Magdaleno Nestorovsko. Predstavil ji je situacijo na področju migracij v Sloveniji, rezultate pogovorov s kolegi držav v regiji v zadnjem obdobju in prizadevanja ter aktivnosti Slovenije v naslednjih dneh. Izrazil je tudi željo za sodelovanje Makedonije pri skupnih aktivnostih na področju migracij. Državna sekretarka Nestorovska je pripravljenost Makedonije za aktivno sodelovanje tudi potrdila.