Skoči na vsebino

NOVICA

Ministrica izrazila nestrinjanje z izvedbo avstrijske vaje

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar je danes, 13. junija 2018, v pismu svojemu avstrijskemu kolegu Herbertu Kicklu poudarila nestrinjanje z vajo, ki naj bi jo izvedla avstrijska policija v sodelovanju z avstrijsko vojsko 25. junija 2018 na območju nekdanjega mejnega prehoda Šentilj.

Ministrica je napisala, da se Ministrstvo za notranje zadeve s takšno izvedbo vaje ne strinja, zlasti z dejstvom, da bi njen del potekal na slovenskem ozemlju. Izrazila je začudenje nad odločitvijo za vajo v tem času, v takšni obliki in na tej lokaciji: »Prikaz množičnega prihoda nezakonitih migrantov s slovenske strani na avstrijsko bo imel neizogibno zelo negativen učinek v Republiki Sloveniji, verjetno pa tudi v Republiki Avstriji, in ne bo v ničemer prispeval k dobrim odnosom med našima državama ali k skupnim prizadevanjem za obvladovanje migrantske situacije v regiji.«

 

Ocenila je, da smo s skupnimi aktivnostmi v zadnjem času, predvsem s srečanjem direktorjem policij na Brdu pri Kranju in z usklajenim nastopom na ministrski konferenci v Sarajevu, postavili dobre temelje za večji angažma na področju migracij vseh držav v regiji. Predvsem je bilo doseženo zaupanje, da lahko s skupnim nastopom preprečimo dodatno poslabšanje migracijske situacije in da sta Slovenija in Avstrija pri tem partnerici. "Izvedba vaje bo to močno ogrozila," je poudarila ministrica. 

 

Avstrijskega ministra je tudi opozorila, da je v tej vaji zelo težko prepoznati konkretno manifestacijo sporočila, o katerem sta se oba že večkrat strinjala – da je treba narediti vse za boljšo zaščito zunanje meje EU. Ponovno je izpostavila dejstvo, da Slovenija uspešno in učinkovito brani zunanjo schengensko mejo in si prizadeva na mednarodnem področju in dvostransko z državami regije, da se razmere iz let 2016 in 2016 ne bi ponovile. Tudi podatki o nezakonitem prehodu slovensko avstrijske meje so zelo zgovorni – avstrijski organi so nam letos vrnil 13 oseb, lani v celem letu pa 39.

 

»Prepričana sem, da v kolikor Avstrija ocenjuje, da potrebuje tako urjenje policistov in vojakov, lahko to izvede kjerkoli na avstrijskem ozemlju,« je še zapisala ministrica.