Skoči na vsebino

NOVICA

Šefic z veleposlanikom Italije Trichilom predvsem o migracijah

Danes, 20. junija 2018, je državni sekretar Boštjan Šefic sprejel veleposlanika Republike Italije v Sloveniji Paola Trichila.

Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med državama na področju notranjih zadev in sodelovanje med policijama zelo dobro, tako obmejno in čezmejno ter na področju boja proti organiziranemu kriminalu in pri migracijah.

 

Šefic je izpostavil aktivnosti Slovenije pri obvladovanju migracijskega pritiska na države Zahodnega Balkana in zavzemanje k ukrepanju vseh držav v regiji, da se ne ponovijo razmere iz leta 2015. Slovenija se zaveda svoje odgovornosti za skupno varnost, zato je ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar minuli teden Evropsko komisijo ter avstrijskega in hrvaškega kolega Herberta Kickla in Davorja Božinovića v pismu obvestila o dejavnostih Slovenije na tem področju. Napredek je možen le z izvajanjem konkretnih ukrepov, zato je v začetku junija potekalo srečanje generalnih direktorjev policij držav iz regije Zahodnega Balkana, Avstrije in Hrvaške, na katerem so se zavzeli za stalno in odprto komunikacijo med policijami v regiji ter okrepljeno operativno sodelovanje, kar so ministri regije na srečanju v Sarajevu sprejeli s podpisom deklaracije o sodelovanju vseh držav na zahodno-balkanski migracijski poti.  O teh sklepih je ministrica na srečanju v Sarajevu obvestila tudi podpredsednico Evropske komisije in komisarje Avramopoulosa, Kinga in Hahna.

 

Šefic je še dodal, da slovenska policija ilegalne migracije uspešno obvladuje z okrepljenim nadzorom na meji in poostrenimi ukrepi v notranjosti.

 

Veleposlanik Trichilo je povedal, da migracije po pričakovanju ostajajo osrednja tema razprav v Italiji in v EU. Pozdravil je aktivno zavzemanje Slovenije za krepitev sodelovanja držav regije Zahodnega Balkana in poudaril, da razmere na tem področju zelo dobro obvladujemo. Pomembna pa je nadaljnja krepitev sodelovanja evropskih držav, večja solidarnost držav članic pri delitvi bremen, saj je le medsebojno sodelovanje ključno, da ne prihaja do parcialnih ukrepov posamičnih držav. 

 

Šefic je ponovno izrazil interes Slovenije za sklenitev upravnega dogovora z Italijo o izvajanju Dublinske uredbe in izpostavil prejeta obvestila italijanskih oblasti z nenavadnih spletnih naslovov slovenskim državljanom o cestno prometnih prekrških, ki so jih storili v Italiji. Tovrstne spletne naslove je zelo težko preveriti, gre pa za zunanje izvajalce, ki jih italijanske občine pooblastijo za izterjavo kazni. Sogovornika sta se dogovorila o možnosti pridobitve seznama agencij za izterjavo, ki bi bil v veliko pomoč predstavništvom Republike Slovenije.