Skoči na vsebino

NOVICA

Poslanica ministrice za notranje zadeve ob dnevu državnosti in dnevu slovenske policije

Spoštovane državljanke, spoštovani državljani,

v teh dneh obeležujemo poseben praznik - dan, ko smo prvič v zgodovini slovenskega naroda stopili na pot neodvisnosti, dan, ko smo demokratičnost, vladavino prava in spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin postavili za temelj naše države.

Zasluge, da danes živimo v lastni državi, gredo tudi policistom, vojakom in civilnemu prebivalstvu. Njihovih požrtvovalnih in nesebičnih dejanj nikoli ne smemo prepustiti pozabi. Še več. Naša dolžnost je, da jih negujemo v kolektivnem spominu in prenašamo na prihodnje rodove. Obenem pa je odgovornost vseh državljank in državljanov, da državo dojemamo kot najvišjo vrednoto z vsem spoštovanjem do ljudi, ki so jo zasnovali, in procesov, ki so omogočili njen nastanek in nadaljnji razvoj. Zavedati se moramo, da je država last vseh državljanov, zato morajo biti naša ravnanja usmerjena ne le v lastno korist, ampak v dobrobit celotne slovenske družbe. Enotnost, povezovanje in sodelovanje bi morala biti tista načela, na katerih gradimo naš vsakdan.

 

Dan državnosti je neločljivo povezan z dnevom policije. Policija je namreč ključna organizacija, odgovorna za zagotavljanje varnosti v državi. To svoje poslanstvo opravlja z odliko, kar je tudi razlog, da uživa visoko stopnjo zaupanja prebivalk in prebivalcev Slovenije. Na to dejstvo smo upravičeno ponosni, a se moramo hkrati zavedati, da je treba narediti vse, da tako visoko raven zaupanja ohranimo tudi v prihodnjem obdobju. V skoraj štirih letih, odkar sem ministrica za notranje zadeve, smo policijo pomembno okrepili in zagotovili maksimalna vlaganja, zato se za njeno prihodnost ne bojim. Nasprotno. Prepričana sem, da bodo slovenske policistke in slovenski policisti še naprej svoje delo opravljali na najvišji strokovni ravni.

 

Spoštovani,
ob dnevu policije se vsem policistkam in policistom iskreno zahvaljujem za profesionalno in učinkovito opravljeno delo, državljankam in državljanom Republike Slovenije pa čestitam ob dnevu državnosti.

 

Mag. Vesna Györkös Žnidar
ministrica za notranje zadeve