Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Vlada je sprejela Kontingentni načrt

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji sprejela Kontingentni načrt Republike Slovenije za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito ter izvajanja postopkov mednarodne zaščite.

Kontingentni načrt je pripravljen za načrtovanje aktivnosti v primeru nenadnega ali postopnega povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito, v njem so dogovorjeni scenariji in cilji, opredeljeni vsi potrebni ukrepi in organi ter vzpostavljeni sistemi možnega odzivanja na novo nastalo izredno situacijo. Ukrepi in udeležba posameznih organov so opredeljeni glede na različen obseg povečanja števila prosilcev.

 

Gre za nadgradnjo načrta, sprejetega leta 2015, saj je bil lani ustanovljen Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, nosilec izvedbe postopkov za mednarodno zaščito pa ostaja Ministrstvo za notranje zadeve. Prav tako je bilo treba koncept načrta prilagoditi aktualnim razmeram in potrebam na področju mednarodne zaščite.

 

Trenutne razmere v regiji in predvidevanja o nadaljnjih trendih na področju migracij zahtevajo učinkovito pripravo Republike Slovenije na morebitno povečanje števila prošenj za mednarodno zaščito. Zato je treba zagotoviti ustrezne in zadostne kapacitete ter zmogljivosti za oskrbo in nastanitev povečanega števila prosilcev za mednarodno zaščito skladno z nacionalno zakonodajo in mednarodnimi zavezami, obenem pa zagotoviti pogoje za učinkovito izvajanje postopkov za mednarodno zaščito. Kontingentni načrt celostno pokriva aktivnosti, ki jih Republika Slovenija v okviru pristojnosti različnih institucij izvaja na področju mednarodne zaščite.

 

Aktivacija načrta poteka v več fazah glede na število prosilcev oziroma prošenj in je ločena na dva dela:

- oskrba in nastanitev prosilcev za mednarodno zaščito (poteka v dveh fazah: od 420 do 750 prosilcev in nad 750 prosilcev),
- izvajanje postopkov mednarodne zaščite (poteka v treh fazah glede na število prošenj na mesec v treh zaporednih mesecih: od 100 do 150 prošenj, od 150 do 250 in od 250 do 400 prošenj na mesec v treh zaporednih mesecih).

 

Ob morebitnem povečanju števila prosilcev za mednarodno zaščito se skladno s kontingentnim načrtom predvideva povečanje stroškov za dodatne kadre, materialna in druga sredstva.

 

Nosilec kontingentnega načrta je Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, sonosilec pa Ministrstvo za notranje zadeve. Oba sodelujeta z drugimi organi, ki so v načrtu določeni kot nosilci posameznih nalog, in zagotavljata njihovo redno obveščanje. Ministrstva in drugi organi, ki imajo naloge po načrtu, izvedejo ustrezne priprave na izvajanje nalog iz svoje pristojnosti, za katere so predvideni po načrtu.