Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrica: V Sloveniji ne odrekamo pravice do mednarodne zaščite

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer sta danes, 7. septembra 2018, javnosti predstavili ugotovitve o očitkih pri izvajanju postopkov policije na meji s tujci, ki nezakonito prestopijo državno mejo.

Sogovornici sta se uvodoma strinjali, da je sodelovanje med Ministrstvom za notranje zadeve in Varuhom človekovih pravic zelo dobro, zgledno in na visoki strokovni ravni. Varuhinja je poudarila, da je policija tisti organ, ki je še najbolj spoštoval vsa priporočila Varuha.

 

Ministrica je povedala, da vsa Varuhova vprašanja in poročila vselej obravnavamo z vso resnostjo in odgovornostjo. Tudi v zadnjem primeru – o postopkih policije s tujci. Naš odgovor je bil tudi tokrat zelo konkreten, z vsebinskimi pojasnili, podatki in obrazložitvami, ki smo jih imeli na razpolago. Ob tem je pojasnila, da MNZ in slovenska policija svoje delo opravljata zakonito, strokovno in odgovorno. Izvajata tisto, kar od nas zahtevata evropska in nacionalna zakonodaja ob doslednem spoštovanju človekovih pravic.

 

"Z vso gotovostjo in odgovornostjo lahko zatrdim, da slovenska policija ne izvaja skupinskih izgonov tujcev iz države. Vračanje tujcev na Hrvaško oziroma v izvorno državo poteka v okviru zakonsko predvidenih postopkov. Prav tako policija pri teh postopkih zagotavlja spoštovanje človekovih pravic, vključno z omogočanjem dostopa do mednarodne zaščite v Republiki Sloveniji. V Sloveniji ne odrekamo pravice do mednarodne zaščite. Dostop do postopka mednarodne zaščite na najboljši oziroma na najbolj objektiven način potrjujejo statistični podatki, iz katerih nedvoumno izhaja, da Slovenija spoštuje pravico tujcev do mednarodne zaščite, saj je bilo letos vloženih več kot 2100 prošenj za mednarodno zaščito. Prav tako statistika pregleda zadnjih mesecev kaže, da je v povprečju vloženih okrog 300 prošenj za mednarodno zaščito na mesec oziroma avgusta celo 381."

 

Ob tem je treba opozoriti, da smo prepoznali način nezakonitega priseljevanja prek zlorabe instituta mednarodne zaščite. Soočamo se z očitnimi zlorabami azilnega postopka v Sloveniji. "Velika večina tujcev, ki izrazijo namero zaprositi za mednarodno zaščito, in tudi prosilcev za mednarodno zaščito zapusti nastanitvene kapacitete pred začetkom njihove obravnave. Število ustavitev postopka zaradi samovoljne zapustitve azilnega doma tako letos že presega 1500. Dejstvo je torej, da v teh primerih Slovenija tujcem pač predstavlja le vmesno točko za dosego končnega cilja oziroma nekaterih držav na severu Evrope, in je tudi očitno iz teh ravnanj, da nimajo namena ostati v naši državi," je dejala ministrica.

 

V MNZ in Policiji se zavedamo, da so postopki policije pod drobnogledom in tudi sami težimo k čim boljšemu delu in spodbujamo stalno izobraževanje in usposabljanje policistov. Opozarjanje na profesionalno vedenje in spoštovanje človekovih pravic je del vsakodnevnih napotitev policistov na delo. V organizaciji Mednarodne organizacije za migracije so bila za policiste na najbolj obremenjenih policijskih postajah maja in junija letos usposabljanja o psihofizičnem stanju migrantov. Z UNHCR in njihovimi tolmači se dogovarjamo za neposredni monitoring postopkov na najbolj obremenjenih policijskih postajah. Vendar pa je naše stališče, da obremenjevanje policije z dodatnim administrativnim delom ni prava pot, ki bi olajšala situacijo policistom in ljudem, ki prihajajo v našo državo.

 

Mag. Vesna Györkös Žnidar je poudarila, da je policija ena najbolj nadzorovanih organov v državi. "Tega nadzora se ne branimo, ga tudi podpiramo in s tem nimamo popolnoma nobenih težav. Nenazadnje je tudi delegacija Varuhinje ta teden nenapovedano obiskala nekatere policijske postaje. Moram pa reči, da nas v bistvu žalosti in skrbi dejstvo, da se zlahka in veliko bolj kot ugotovitvam MNZ in Policije verjame izjavam drugih subjektov, med temi tudi nevladnim organizacijam in nenazadnje tudi tujcem, ki prihajajo. Jaz mislim, da je to nesprejemljivo," je dejala.

 

Kot je povedala ministrica, so nevladne organizacije naš pomemben partner in tudi korektiv dejavnosti državnih organov, ne morejo pa narekovati politike države pri upravljanju z migracijami. Pri tem je opozorila na ravnanje nekaterih nevladnih organizacij v Sloveniji: "V zadnjem času smo zaznali prakse, ko prihaja do sporočil o lokacijah nezakonitih migrantov, ki jih te organizacije posredujejo na policijske postaje, ponavadi tudi z najavo, da bode osebe, poimensko določene osebe, izrazile namero zaprositi za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji. Mi ocenjujemo, da so takšna ravnanja zelo sporna, vendar pa ni MNZ tisti, ki bo dokončno potem presojal, kaj to pravzaprav pomeni v smislu vsebnosti nedopustnih elementov. Dejstvo je, da se pri najavah uporablja imena in priimke določenih oseb in da tudi nevladne organizacije pričakujejo poročanje od policije v posameznih primerih. Ocenjujemo, da to ni vzdržno. Absolutno nesprejemljivo pa je, da so že bili primeri, ko so iz posameznih najav tudi izhajale grožnje s kazenskimi ovadbami zoper policiste, kar bi seveda lahko vplivalo na postopke in delo policistov, je razkrila ministrica."

 

Migracije so in bodo naša vsakodnevna realnost. MNZ in Policija sta prvi inštituciji, ki se srečujeta s tem pojavom. Zavedamo se pomembne vloge, ki jo imamo pri izvajanju neposrednih postopkov, vendar se moramo zavedati tudi, da so po naših postopkih na vrsti predvsem drugi organi in inštitucije (sociala, delo, zdravstvo, šolstvo). Ne gre namreč zgolj za policijske postopke in vodenje postopkov v MNZ, mi smo le en, pomemben del celote.

 

Izjava varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer (mp3, 3,8 MB)

Izjava ministrice mag. Vesne Györkös Žnidar (mp3, 11,2 MB)

Izjava državnega sekretarja Boštjana Šefica (mp3, 1,7 MB)

Izjava namestnika varuhinje Ivana Šeliha (mp3, 3 MB)

Novinarska vprašanja, 1. del (mp3, 14,5 MB)

Novinarska vprašanja, 2. del (mp3, 12,4 MB)