Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Boštjan Poklukar prevzel posle

Danes, 14. septembra 2018, je potekala primopredaja poslov med dosedanjo ministrico mag. Vesno Györkös Žnidar in novim ministrom Boštjanom Poklukarjem. Na jutranjem delovnem sestanku sta najprej pregledala in podpisala primopredajni zapisnik ter nato podala izjavi za javnost.

Mag. Vesna Györkös Žnidar je povzela glavne naloge in dosežke svojega štiriletnega mandata. Kot je povedala, je bilo delo naporno, saj se je takoj ob prevzemu funckije soočila s katastrofalnim finančnim, kadrovskim in materialnim stanjem v policiji. Zato je bila njena prednostna naloga policiji zagotoviti zadostna sredstva za učinkovito in varno delo ter kontinuirano vlaganje v njen razvoj. Izpostavila je prenovo policijske zakonodaje, saj le sodobna policija, ki ima na voljo ustrezna pooblastila, tehnična sredstva in opremo, lahko tudi v prihodnje prebivalcem zagotavlja varnost v državi. Eden največjih izzivov mandata so bile migracije, a smo dokazali, da smo z izkušnjami in sodelovanjem obvladali tudi ta problem, je dejala. Ponosna je na dejstvo, da je policija sistem, ki je profesionalen, učinkovit, dosega dobre rezultate na praktično vseh področjih svojega dela in je privzdignjen nad dnevno politiko. Zahvalila se je svojim sodelavcem, zaposlenim v ministrstvu, inšpektoratu in policiji, novemu ministru pa je zaželela uspešen in stabilen mandat ter preudarne in učinkovite odločitve.

 

Boštjan Poklukar, novi minister za notranje zadeve, je dejal, da prevzema resor v dobri kondiciji. Med prednostnimi področji svojega mandata je opredelil najprej migracijsko problematiko, kjer policija razmere na meji obvladuje. Z bojem proti kriminaliteti in drugim varnostnim izzivom želi ohraniti Slovenijo kot varno državo. Zaveda se kadrovske podhranjenosti v policiji in dejstva, da je trg delovne sile neizprosen. Zato želi policijski poklic s promocijskimi akcijami narediti bolj privlačen. Kot prednostno nalogo je izpostavil tudi digitalizacijo in poenostavitev določenih postopkov na ministrstvu in v policiji. 

 

Kot je še povedal Poklukar, se politično ne želi vmešavati v delo policije ali nanjo politično vplivati. Policija je namreč strokoven in avtonomen organ, ki dela po načelu zakonitosti in v skladu s svojimi pooblastili.

 

Izjava mag. Vesne Györkös Žnidar (.mp3, 2,57MB)

Izjava ministra Boštjana Poklukarja (.mp3,1,96 MB)