Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Poklukar: Vlaganje v nacionalno-varnostni sistem je naša skupna skrb in stalna naloga

Minister Boštjan Poklukar je danes, 23. septembra 2018, obiskal 7. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA v Gornji Radgoni, kjer je bil tudi slavnostni govornik na zaključni slovesnosti.

Kot je v svojem nagovoru povedal minister, je sejem SOBRA edinstveno prizorišče, namenjeno predstavitvi tistih služb, ki v naši državi vsak dan skrbijo za varnost vseh njenih prebivalk in prebivalcev. Malo je priložnosti, kjer se lahko na enem mestu predstavi celoten sistem nacionalne varnosti Republike Slovenije, torej vsi tisti, ki vsak dan skrbijo za našo osebno varnost, varnost našega premoženja, za obrambo ter zaščito in reševanje. 

 

Izpostavil je, da je varnost naša skupna dobrina: "Še več, je človekova pravica, zato jo moramo skrbno negovati in brezpogojno zagotavljati vsem v naši državi. Zanjo požrtvovalno skrbi več služb: Policija, Slovenska vojska, Civilna zaščita, gasilci, reševalci ter številne druge službe, ki so vedno v pripravljenosti in na voljo pomagati, reševati, zaščititi, braniti in ukrepati. Samoumevno je in skoraj razvajeni smo, da so nam vse te službe zlahka dostopne, kjerkoli in kadarkoli in zgolj na klic, da brezpogojno opravljajo svoje poslanstvo in varujejo naša življenja – mnogokrat tudi za ceno svojega lastnega. Njihovo delo se vsakodnevno prepleta, dopolnjuje in povezuje, zato me veseli, da je sodelovanje med njimi visoko profesionalno, celo prijateljsko, kar lahko potrdim iz svojih lastnih izkušenj."

 

Slovenija je varna država, to dejstvo nam zavidajo številne evropske države in na to smo lahko upravičeno ponosni, je povedal. "Varnost ni samoumevna, je rezultat vsakodnevnega predanega in prizadevnega dela vseh služb in deležnikov slovenskega nacionalno-varnostnega sistema. Vlaganje vanj je naša skupna skrb in stalna naloga, kajti ključno je, da je celoten sistem, še posebej pa Policija, vselej pripravljena na takojšnje reagiranje in odločno ukrepanje. Danes žal ne zadostuje samo ustrezen odziv, v ospredju morata biti skupna preventiva in proaktivno delovanje celotnega sistema notranje varnosti."

 

Pri tem minister vidi ključen izziv v kadrovski politiki nacionalno-varnostnega sistema. Zaradi gospodarske rasti in večjih zaposlitvenih možnosti drugje, se v Policiji namreč srečujemo z zmanjšanim zanimanjem za policijski poklic.Upoštevati je treba, da se je v preteklih letih trg delovne sile, ki ga delimo tudi z drugimi uniformiranimi poklici, precej izčrpal. Njegova prednostna naloga je zato uvedba novih pristopov v aktivno politiko zaposlovanja, da se bodo mladi v večjem številu odločali za ta dinamičen in zanimiv poklic. Prav tako se zavzema za zagotovitev pogojev za ustrezno usposobljenost in opremljenost policistk in policistov, še posebej za varno opravljanje policijskega dela, za izboljšanje izobraževalnega sistema in zagotavljanje ustreznih pogojev za usposabljanje doma in v tujini.


Kot je dejal, obvladovanje varnostnih razmer v vsakršnih okoliščinah od nas legitimno pričakujejo in zahtevajo tako prebivalke in prebivalci Slovenije kot širši evropski prostor. "Ponosen sem, da smo vsa njihova visoka pričakovanja do zdaj upravičili in še naprej si bom prizadeval, da bo tako tudi ostalo," je poudaril Boštjan Poklukar.

 

Na sejmu se je predstavila tudi policija, in sicer z različnimi področji svojega dela in opremo.