Skoči na vsebino

NOVICA

Državni sekretar Čurin v Sarajevu o trgovini z ljudmi

Državni sekretar in nacionalni koordinator za boj proti trgovini z ljudmi mag. Sandi Čurin se je v Sarajevu 2018 udeležil prvega dogodka v okviru projekta Urada Združenih narodov za droge in kriminal na temo boja proti trgovini z ljudmi za namen prisilnega izvrševanja kaznivih dejanj v regiji jugovzhodne Evrope.

Državni sekretar Čurin je na srečanju, ki je potekalo med 3. in 5. oktobrom 2018, predstavil slovenski primer uspešno zaključene mednarodne kriminalistične preiskave z začetka letošnjega leta. Gre za telefonske goljufije v nezakonitih klicnih centrih, v katerih so bila dejanja storilcev prepoznana kot kaznivo dejanje trgovine z ljudmi z namenom izkoriščanja storitve kaznivih dejanj.

 

Izkoriščanje z namenom storitve ali izvajanja kaznivih dejanj je sicer ena novejših oblik trgovine z ljudmi. Prvič je bila opredeljena v Direktivi 36/2011/EU o preprečevanju trgovine z ljudmi in boju proti njej in zaščiti njenih žrtev, vendar pa je danes še vedno slabo prepoznana tako v regiji Jugovzhodne Evrope kot tudi v EU.