Skoči na vsebino

NOVICA

Državna sekretarka Kovač Jereb: S Hišo za otroke stopamo bližje otrokom, žrtvam kaznivih dejanj

Državna sekretarka Natalija Kovač Jereb je danes, 9. oktobra 2018, v Ljubljani v imenu Ministrstva za notranje zadeve podpisala zavezo o podpori in sodelovanju pri vzpostavitvi in delovanju Hiše za otroke v Sloveniji. Gre za model Barnahus (islandsko hiša za otroke), ki je vodilni evropski model za usklajeno, otrokom prijazno, medinstitucionalno in multidisciplinarno obravnavo spolne zlorabe otrok in drugih oblik nasilja nad njimi.

Kot je ob podpisu zaveze povedala Natalija Kovač Jereb, je naša dolžnost, da smo otrokovi zagovorniki in njihov glas, še posebej kadar so otroci žrtve kaznivih dejanj. Pristop k njihovi obravnavi mora biti celosten. »Pri tem je nujno multidisciplinarno sodelovanje, soustvarjanje vseh, ki so del te Hiše v dobrobit otrok. Ti otroci so doživeli ogromno hudega. Travme puščajo posledice, zato je potrebno veliko dela, da čez čas otroci spet zaživijo.«

 

Pomembno je, da za projektom Hiša za otroke stoji država in ne posamezniki ali posamezna ministrstva. Država Slovenija je dolžna poskrbeti za to ranljivo skupino, je poudarila.

 

»Vse sodelujoče pri projektu nas čaka veliko dela, da dokumente iz papirnate oblike pretvorimo v zgradbo, opremo in osebje. Državni organi, ki smo danes tukaj, pa moramo nuditi vso podporo tudi pri spreminjanju in prilaganju zakonodaje. Želimo si, da bi bilo v Hiši za otroke čim manj otrok, ki so potrebni takšne obravnave in nudenja pomoči. Tisti, ki pa bodo, naj bodo deležni zaščite in obravnave, ki bo sledila njihovi največji koristi,« je sklenila državna sekretarka.

 

Zavezo je v imenu policije podpisal namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica. Policisti in kriminalisti so namreč med prvimi, ki se srečajo s prizadetimi otroki. Priča so njihovemu strahu, nemoči, obupu, celo apatičnosti ali pa agresiji in samodestruktivnemu ravnanju. Kot je povedal, je zato današnji dogodek za policijo epilog njihovih dolgoletnih prizadevanj, da bi bilo v državi bolj celostno poskrbljeno za obravnavo teh otrok.

 

Z vzpostavitvijo Hiše za otroke bo lahko otrok na enem mestu in v resnično najkrajšem času obravnavan z vseh plati in deležen različnih oblik strokovne pomoči in podpore. »Med drugim mu bo prihranjen stres zaradi večkratnega opisovanja in podoživljanja dogodka. Zaradi celovite in usklajene obravnave otroku tudi ne bo več treba hoditi na različne institucije, ampak bodo te institucije zdaj prišle k njemu,« je glavno prednost projekta povzel Senica.

 

Glavni namen Hiše za otroke je, da se otrok izogne ponavljajočim razgovorom različnih služb na različnih lokacijah, tako da se zagotovi sodelovanje med ustreznimi sodnimi, socialnimi in zdravstvenimi akterji na otrokom prijazni lokaciji. Projekt v Sloveniji vodi Ministrstvo za pravosodje skupaj s predstavniki ministrstev za notranje zadeve, za zdravje, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Varuha človekovih pravic, Skupnosti centrov za socialno delo, Urada generalnega državnega tožilstva, Vrhovnega sodišča RS, Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana in Društva SOS telefon.