Skoči na vsebino

NOVICA

Minister v Brežicah: Ni potrebe po vzpostavitvi kakršnihkoli dodatnih kapacitet

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar z najožjo ekipo in predstavniki policije se je danes, 15. oktobra 2018, sestal z županom Občine Brežice Ivanom Molanom in predsednikoma krajevnih skupnosti Dobova in Jesenice na Dolenjskem. Glavna tema srečanja je bilo aktualno dogajanje na področju migracij.

Kot je v izjavi za javnost po srečanju povedal minister Poklukar, je bil namen obiska v Brežicah pogovor o odprtih vprašanjih v lokalni skupnosti, povezanimi z ilegalnimi migracijami ob meji z Republiko Hrvaško. Osrednja tema pogovora se je nanašala na t. i. sprejemno-registracijske centre, pri čemer je minister pojasnil: "To so samo dodatni prostori policijske postaje, v katerih bo policija izvajala postopke s tujci oziroma s tistimi, ki ilegalno prestopijo mejo. Nikakor ne gre za nastanitvene oziroma sprejmne centre, ki smo jih poznali v času migracijske krize iz let 2015 in 2016." Poudaril je, da na območju Občine Brežice v tem trenutku ne poteka glavna migracijska pot, zato trenutno "ni nobene potrebe po vzpostavitvi kakršnihkoli dodatnih kapacitet." Policija namreč vse postopke s tujci opravlja v prostorih obstoječih policijskih enot.

 

Minister Poklukar je dejal, da razume težave prebivalcev ob meji in si želi dialoga z njimi. Današnji pogovor z županom in predsednikoma krajevnih skupnosti je tako ocenil kot konkreten in konstruktiven. Tudi župan Ivan Molan je izrazil zadovoljstvo, da je komunikacija med ministrstvom in občino stekla, saj je pravi način, da ministrstvo, vlada in lokalne skupnosti med seboj sodelujejo.