Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Poklukar o pomembnosti sodobnega in učinkovitega nacionalno-varnostnega sistema

Danes, 17. oktobra 2018, v prostorih Državnega sveta poteka 3. dan nacionalne varnosti, ki ga organizira Inštitut za varnostno kulturo skupaj s Fakulteto za varnostne vede Univerze v Mariboru in Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani. Zbrane je nagovoril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. 

Kot je uvodoma dejal minister, so sodobni varnostni izzivi nepredvidljivi in spreminjajoči. Postali so stalnica, ki se ji ne moremo izogniti in zahtevajo hitro prilagajanje in odzivanje vseh akterjev nacionalno-varnostnega sistema, predvsem pa njihovo sodelovanje. To mora temeljiti na strateško-usmerjevalnih dokumentih in ustreznih pravnih podlagah. »Zagotovo že veste, da smo si zadali prenoviti omenjene dokumente, kar bo predstavljajo prvi korak posodobitve sistema nacionalne varnosti. Sledila bo tudi prenova in pisanje posameznih strategij, kot sta na področju notranje varnosti Nacionalna strategija za preprečevanje terorizma in nasilnega ekstremizma in Resolucija nacionalnega programa za preprečevanje in zatiranje kriminalitete.« Le na tak način bomo še nadalje lahko zagotavljali visoko raven varnosti prebivalk in prebivalcev. 

 

Ob koncu je minister izpostavil zavedanje o pomembnosti sodobnega in učinkovitega nacionalno-varnostnega sistema. »Veseli me, da ste tukaj zbrani različni strokovnjaki, saj se le z izmenjavo strokovnih mnenj in praktičnih izkušenj lahko porodijo dobri predlogi bodočega razvoja,« je zaključil minister.