Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ob dnevu spomina na mrtve minister Poklukar položil vence na Dobravi v Mariboru in v Slovenski Bistrici

Ob dnevu spomina na mrtve, 1. novembru, po državi potekajo številne žalne slovesnosti in polaganja vencev.

Tako je danes, 29. oktobra 2018, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar položil vence pri Spomeniku vsem žrtvam na Dobravi v Mariboru in pri Rovu A in B v Zgornji Bistrici ter se udeležil osrednje komemorativne slovesnosti pri grobnici na pokopališču v Slovenski Bistrici. Tam je zbrane minister Poklukar tudi nagovoril:


»Danes živimo svobodno in polno življenje v svoji, sodobni državi. Državi, ki nam v varnem okolju omogoča osebno rast in razvoj, v kateri so odločitve sprejete demokratično, mnogokrat s konsenzom, in v državi, ki je utemeljena na vladavini prava ter spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Na to sem kot državljan Republike Slovenije neizmerno ponosen. A vendar nikoli ne smemo pozabiti, da je bila pot do vsega tega za marsikoga - in to ne po njegovi krivdi - trda in brezkompromisna, žal mnogokrat tudi usodna.

 

Nasilje nikoli ni bilo in ne bo prava pot ali izbira – v to sem globoko prepričan. Opravičila zanj ni in ga ne sme biti. A danes žal dogodkov izpred desetletij ne moremo spremeniti. Lahko pa storimo tisto, kar je edino prav – torej, da vsem mrtvim in vsem žrtvam izkažemo svoje najvišje človeško dostojanstvo in se jim spoštljivo poklonimo. To nam narekujeta ne samo pieteta in etika, temveč je to temeljna civilizacijska dolžnost slehernega prebivalca naše domovine. Če zares spoštujemo svojo domovino, potem moramo spoštovati tudi njeno preteklost in njene pokojne.

 

Ljubezen do domovine je namreč najbolj čista in iskrena predanost naroda kot celote svojim koreninam, svojemu bistvu in vsem njenim prebivalcem – preteklim, sedanjim in prihodnjim. Ne sme je opredeljevati ali omadeževati nobena ideologija, politični predznak ali interesi posameznih skupin. Obenem namreč pomeni tudi zelo oseben odnos posameznika do svoje države, ki ga vsak sam gradi in oblikuje postopoma skozi življenje, lastne izkušnje in čustva. Zato domoljubja ne moremo meriti ali ocenjevati, zanj ne obstajajo lestvice ali merila, po katerih bi določali, kdo je večji in boljši ali bolj pravi domoljub. Domoljubja si ne moremo lastiti ali si ekskluzivno prisvajati. Še posebej pa domoljubje ne more in nikoli ne sme biti sredstvo za delitve ali ločevanje v družbi ali opravičilo za nedostojna dejanja. Prav nasprotno, domoljubna dejanja so tista, ki nas povezujejo in združujejo. So vezivo naše družbe, trdna in trajna vez, ki spleta vsakdanjik čisto vseh njenih prebivalcev, živih in mrtvih, v smiselno in polnovredno celoto. 

 

Spoštovani,
zavedam se večne, intimne bolečine v srcih svojcev, sorodnikov in prijateljev vseh žrtev in verjamem, da jo danes čutimo skupaj. Zato si vzemimo čas in postojmo tiho, osredotočeni na svoje misli in občutja, a združeni in enotni v spoštljivem spominu.

 

Hvala vam.«