Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Poklukar se je srečal z italijanskim veleposlanikom Trichilom

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes, 16. novembra 2018, sprejel veleposlanika Italijanske republike Paola Trichila.

Minister je uvodoma poudaril, da je sodelovanje med državama na področju notranjih zadev odlično. Izpostavil je učinkovito delo slovenske policije pri varovanju zunanje schengenske meje in se zavzel za nadaljevanje zelo dobrega sodelovanja policij obeh držav na skupni notranji schengenski meji. Z veleposlanikom sta se strinjala, da si bosta obe državi tudi v bodoče prizadevali ohraniti schengenski režim brez vzpostavljenih notranjih meja. Veleposlanik je tudi povedal, da ga veseli, da se sodelovanje na vseh ravneh med državama krepi in nadgrajuje ter pohvalil zelo dobro sodelovanje tako na ministrski kot operativni ravni.

 

Glede migracijske situacije v Sloveniji je minister Poklukar dejal, da je policija letos zabeležila skoraj osem tisoč nezakonitih prehodov meje, v ministrstvu pa smo sprejeli prek 2500 prošenj za mednarodno zaščito, kar je oboje štirikrat več kot v preteklem letu. Glede situacije v regiji Zahodnega Balkana je minister zaskrbljen predvsem zaradi razmer v Bosni in Hercegovini, saj njihove kapacitete ne zadoščajo za namestitev vseh migrantov. Obenem pa je izrazil zadovoljstvo, da je Srbija ukinila vizumsko liberalizacijo za državljane Irana.

 

Veleposlanik Trichilo je omenil, da se je prihod nezakonitih migrantov po srednje sredozemski poti v Italijo v zadnjem letu bistveno zmanjšal, ampak Italija se zaveda, da se prihodi v Turčijo in naprej v Evropo povečujejo. Dodal je, da Italija še naprej aktivno pomaga Libiji.