Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Dežurna služba MNZ je prejela 130 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Dežurna služba Ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve v občinske svete in redne volitve županov začel v petek opolnoči in je veljal do zaprtja volišč, danes do 19. ure, prejela 130 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Za 73 obvestil je bilo že ob sprejemu ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka oziroma gre za zadeve, ki jih Inšpektorat RS za notranje zadeve že obravnava, tako da na podlagi prejetih obvestil obravnava 57 zadev, povezanih z domnevnim kršenjem volilnega molka. Največ obravnavnih zadev se nanaša na prijave glede objav na družabnih omrežjih (21), nameščanje novih letakov (7) in politična propaganda s sporočili prek mobilnih telefonov (7). 

 

Za primerjavo: na lokalnih volitvah 2014 je bilo v nedeljo do 19. ure prejetih 209 obvestil o kršitvah volilnega molka, na podlagi katerih je inšpektorat obravnaval 95 zadev, največ na deljenje gradiva v poštne nabiralnike.