Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Poklukar: Družba kot celota mora ponotranjiti zavedanje o ničelni toleranci nepremišljenih dejanj na cesti

V soboto, 17. novembra 2018, je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar nagovoril udeležence osrednje slovesnosti ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, ki je potekala v Mestni hiši v Ljubljani.

Zavod Varna pot pod okriljem Organizacije Združenih narodov, Svetovne Zdravstvene organizacije ter Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, 18. novembra 2018, obeležuje svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. V Mestni hiši Ljubljana je potekala osrednja slovesnost, na kateri je udeležence nagovoril tudi minister Boštjan Poklukar.

 

Povedal je, da na žalost skoraj ne mine teden, da v medijih ne bi prebrali o tragičnih dogodkih na cestah in brezbrižnih voznikih, ki so prometno nesrečo povzročili. Ob tem se slehernemu posamezniku porodijo številna vprašanja. Od kod vozniku pravica, da se je obnašal tako neodgovorno? Ali pri tem ni pomislil na posledice svojega nespametnega ravnanja? Se ni zavedal, da lahko s svojim lahkomiselnim ravnanjem nekomu vzame življenje ali pa nekoga s hudimi telesnimi poškodbami zaznamuje do konca življenja? Kaj pa svojci, družina, prijatelji, ki jim je tragični dogodek nepričakovano vzel njim ljubo osebo? 

 

»Številna vprašanja, ki terjajo odgovor in zahtevajo učinkovito ukrepanje vseh deležnikov, ki delujejo na področju prometne varnosti. Eden od teh deležnikov je tudi slovenska policija,« je poudaril minister.

 

Dejal je, da so ukrepi slovenske policije usmerjeni predvsem v učinkovit nadzor nad kršitvami hitrosti, zmanjševanje števila voznikov, ki so pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi, v večjo varnost pešcev in kolesarjev, uporabo varnostnih pasov tudi na zadnjih sedežih in v tovornih vozilih ter v zmanjšanje uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Zato policisti izvajajo številne preventivne aktivnosti, kjer udeležence cestnega prometa osveščajo in opozarjajo na napake in nevarnosti v cestnem prometu. Policija sodeluje tudi pri preventivnih akcijah, kot so Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, Bodi preViden, Hvala, ker voziš zmerno, Dan brez prometne nesreče, Slovenija piha, Teden mobilnosti.

 

Policija si je v Resoluciji o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2013–2022 zadala ključne cilje, in sicer zagotoviti učinkovit nadzor prometa na avtocestah in hitrih cestah, povečati vidnost policijskega nadzora, zagotoviti multidisciplinaren nadzor cestnega prometa in zagotoviti učinkovit nadzor nad večkratnimi kršitelji cestnoprometnih predpisov. Za uresničitev teh ciljev bomo med drugim kadrovsko izpopolnili enoto za izvajanje nadzora na avtomobilskih in hitrih cestah, policiste dodatno opremili, okrepili prisotnost policista v državnem centru za nadzor in urejanje prometa, vzpostavili sistem sektorskega merjenja hitrosti na avtocestah, poleg tega pa bomo povečali prisotnost policistov na cestnem omrežju in uvedli mobilno pisarno. 

 

Dodal je, da se moramo zavedati, da imajo policijske aktivnosti omejen vpliv na varnost cestnega prometa. Zelo pomembno je, da tudi ostali deležniki izvajajo ustrezne ukrepe. Zato je nujno povezovanje in sodelovanje vseh pristojnih institucij s področja varnosti prometa. 

 

»Vse te aktivnosti pa nikoli ne bodo imele zadostnega učinka, dokler družba kot celota ne bo ponotranjila zavedanja o ničelni toleranci do takih nepremišljenih in tveganih dejanj. Dovolj je namreč le trenutek oziroma sekunda, ki vzame življenje otroka, matere, očeta, brata, sestre, prijatelja … V tej sekundi se ostro in nepovratno zareže v jedro družine, prijateljskega kroga, sodelavcev. Take izgube nikoli ne moremo nadomestiti,« je dejal minister. 

 

»Danes se spominjamo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci. Vse žrtve prometnih nesreč nas vsak dan znova opozarjajo, da bi bilo njihovo življenje lahko drugačno, da bi lahko dosegli še marsikaj, pa si je nekdo samovoljno vzel moč in jim vse te možnosti kruto odvzel. Zato danes v en glas in enotno pozivamo vse voznike in ostale udeležence k odgovornemu ravnanju v cestnem prometu. Ta se začne pri vsakem posamezniku in njegovi odgovornosti do sočloveka. Ne čakajmo na trenutek, ko nas šele osebna vpletenost in bolečina spodbudita k temu zavedanju, ampak naj to postane del našega vsakdana in prežema naše sleherno dejanje v prometu.«