Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Predsednik vlade na delovnem obisku v Ministrstvu za notranje zadeve

Ministrstvo za notranje zadeve je danes, 21. novembra 2018, obiskal predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki ga je sprejel minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar s sodelavci.

Delovni obisk je bil namenjen predstavitvi dela, trenutne problematike in številnih delovnih področij ministrstva, s katerimi se prebivalci praktično dnevno srečujemo, od osebnih dokumentov, matičnih registrov in državljanstva do zakonodaje o društvih, političnih strank, zasebnega varovanja in detektivske dejavnosti. Kot je v izjavi za javnost povedal minister Boštjan Poklukar, je današnji obisk predsednika vlade izkoristil za predstavitev ključnih izzivov, s katerimi se trenutno soočamo v ministrstvu: »Gre za spreminjajoče varnostno okolje, ki zahteva prilagoditev zakonodaje, pooblastil in orodij za učinkovito delo predvsem policije. Tu imam v mislih Resolucijo o strategiji nacionalne varnosti, ki jo želimo dopolniti s poglavji s področja notranje varnosti, in pa seveda pripravo celovite vladne strategije o migracijah.«

 

Nadalje je minister izpostavil, da želimo povečati število policistk in policistov: »Politika aktivnega zaposlovanja v policiji ni tako enostavna, kajti trg delovne sile je izčrpan za področje uniformiranih poklicev. Tukaj poskušamo z novimi, bolj atraktivnimi prijemi gledati na mlade ljudi, da se nam pridružijo.«

 

Minister je še poudaril, da je ministrstvo za notranje zadeve eden ključnih delov sistema nacionalne varnosti, ki deluje dobro in učinkovito skrbi za zagotavljanje notranje varnosti v državi.

 

Predsednik vlade Marjan Šarec je ob obisku poudaril pomen nacionalne varnosti in obrambno varnostih struktur. Zgotovil je, da si bo osebno prizadeval, da bo Ministrstvo za notranje zadeve slišano in obravnavano tako, kot si zaslužijo pripadniki in pripadnice policije in vseh drugih služb. Ob tem je spomnil na trenutno stavko obeh policijskih sindikatov in zagotovil, da bo vlada to reševala v duhu dialoga. »Zavedamo se problematike, stavka pa je posledica dolgoletnega nereševanja te problematike. Oba sindikata jemljem kot partnerja in kot reprezentativna sindikata in verjamem, da bomo zadeve rešili,« je še dodal.


Po besedah premierja se vlada zaveda težav, s katerimi se srečuje Ministrstvo za notranje zadeve, zlasti policija – od organizacijskih, kadrovskih do pomanjkljive opremljenosti na nekaterih segmentih. Dotaknil se je tudi varovanja meje in ob tem zagotovil, da je to na visoki ravni, slovenska policija situacijo obvladuje in nudi vso zaščito in varnost državljankam in državljanom. 

 

Izjava za javnost ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja (.mp3 1,1 MB)

Izjava za javnost predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca (.mp3 1,8 MB)