Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Poklukar se je srečal z nemškim veleposlanikom Riedlom

Minister Boštjan Poklukar je danes, 26. novembra 2018, sprejel veleposlanika Zvezne republike Nemčije Klausa Riedla.

Kot je na začetku dejal minister, so odnosi na področju notranjih zadev med policijama in ministrstvoma tradicionalno dobri, še zlasti pa med slovensko in bavarsko policijo. Minister je izrazil pričakovanje, da bosta državi v naslednjem obdobju medsebojno sodelovanje še poglobili. Veleposlaniku se je zahvalil tudi za pomoč in podporo, ki jo je bila Slovenija deležna s strani Nemčije v času soočanja s povečanim migracijskim pritiskom v letih 2015 in 2016.

 

V nadaljevanju je minister izrazil skrb zaradi kontrol na notranjih schengenskih mejah, ki trajajo že tri leta in ovirajo prost pretok ljudi, povzročajo gospodarsko škodo in negativno vplivajo na življenje ljudi ob mejah. Pri tem je posebej izpostavil neupravičeno in nesorazmerno kontrolo na notranji meji med Slovenijo in Avstrijo, ki je po mnenju Slovenije tudi nezakonita in v nasprotju s pravili Zakonika o schengenskih mejah. Države, ki so vzpostavile notranje kontrole, bi morale upoštevati vse negativne vidike tega ukrepa in se čimprej vrniti k normalnemu delovanju schengenskega območja. Minister je zagotovil, da se Slovenija zaveda svoje odgovornosti pri varovanju zunanje schengenske meje in v polnosti opravlja svoje obveznosti.

 

Glede migracijske situacije v Sloveniji je minister Poklukar dejal, da je policija letos zabeležila skoraj osem tisoč nezakonitih prehodov meje, sprejeli pa smo tudi prek 2500 prošenj za mednarodno zaščito, kar je oboje štirikrat več kot v preteklem letu. Glede situacije v regiji Zahodnega Balkana je zaskrbljen predvsem zaradi razmer v Bosni in Hercegovini, saj njihove kapacitete ne zadoščajo za namestitev vseh migrantov. Obenem pa je izrazil zadovoljstvo, da je Srbija ukinila vizumsko liberalizacijo za državljane Irana.
 

Veleposlanik je zagotovil, da tudi Nemčija spremlja migracijski situacijo v regiji Zahodnega Balkana. Opozoril je, da Nemčija sprejme skoraj 12.000 prošenj za mednarodno zaščito mesečno, kar je na ravni iz leta 2014. Sogovornika sta se strinjala, da so migracije izziv, ki ga je potrebno nasloviti skozi sodelovanje vseh deležnikov.