Skoči na vsebino

NOVICA

Poklukar: Z zgodovinsko akcijo Sever so bili postavljeni temelji za začetek demokratičnih procesov v Sloveniji

Danes, 30. novembra 2018, je v Novi Gorici potekala slovesnost ob spominskem dnevu Zveze policijskih veteranskih društev Sever, ki ga praznujejo 1. decembra. Zbrane je nagovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. 

Kot je v govoru izpostavil minister Poklukar, je bilo obdobje konec 80. let prejšnjega stoletja v evropskem prostoru zgodovinsko. Takratni dogodki so odprli vrata sodobnim in demokratičnim ureditvam ter omogočili nastanek novim, nacionalnim državam. Tudi na slovenskih tleh, kjer smo vzporedno z dogajanjem v evropskem prostoru, takrat že slutili obrise svoje države. 

 

Želja po lastni državi je bila sprva le tiha, intimna misel v naših srcih, nato pa je začela vse bolj preraščati v glasno in politično artikulirano zahtevo, ki je oblast takratne države ni mogla več preslišati. A v njej ni videla demokratične in upravičene težnje slovenskega naroda po samostojnosti, temveč jo je dojemala kot grožnjo, ki jo je treba na vsak način utišati, izničiti. Vendar poti nazaj ni bilo več – proti vznesenemu pričakovanju in živahnemu optimizmu, ki se je nezadržno širilo med prebivalci in prebivalkami naše domovine, ni bilo učinkovitega orožja. Ne mitingi, ne politični pritiski temu niso bili kos – naše trdno skupno upanje v drugačno, demokratično prihodnost je bilo veliko močnejše od tega, nenazadnje tudi od vseh strahov in negotovosti.

 

Ljubezen do domovine in do še ne izoblikovane lastne države nas je pred skoraj tremi desetletji usmerila na edino logično, a tudi najbolj zahtevno in odgovorno pot. Nastajanje demokratične in suverene države Slovenije je bil proces, ki je od vseh nas zahteval neomajnost, premočrtnost in predvsem trdno zaupanje ključnih odločevalcev v njene prebivalce in seveda obratno. Brez nedvoumne vzajemne podpore in neizmerne volje bi bilo v prelomnih trenutkih praktično nemogoče narediti en sam korak naprej.

 

Začetek 90. let prejšnjega stoletja je bil čas izjemnih dejanj, podpisanih s požrtvovalnostjo in predanostjo skupnemu cilju – to je zaživeti polno življenje v svoji, sodobni državi. Zgodovinsko vlogo pri njenem nastajanju so nosili številni pripadniki takratnih organov za notranje zadeve in prostovoljci, ki so sodelovali z njimi. S svojo profesionalnostjo in odlično organiziranostjo so že konec leta 1989 jasno dokazali, da bomo o svoji domovini odločali sami in nihče drug. Z zgodovinsko akcijo Sever, s katero so preprečili t. i. miting resnice v Ljubljani, so postavili konkretne temelje za začetek demokratičnih procesov v Sloveniji. 

 

Svojo nalogo, to je zagotavljanje notranje varnosti, so takrat opravili z odliko. In to se do danes ni spremenilo. Pričakovanja prebivalcev in prebivalk Slovenije do policije ostajajo enako zahtevna, torej zagotavljanje visoke stopnje varnosti vsem v državi, brez izjeme.