Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Vlada določila besedilo Predloga novele Zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva

Vlada RS je na današnji dopisni seji potrdila najustreznejšo rešitev iz predlogov možnih rešitev medresorske delovne skupine za izvršitev odločbe Ustavnega sodišča Republike Slovenije in določila besedilo predloga zakona o spremembi Zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva, ki ga pošlje Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo po nujnem postopku.

Ustavno sodišče je marca letos odločilo o neustavnosti 12. člena Zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva. S tem členom zakona je bila omejena višina denarne odškodnine, ki se upravičencu lahko določi v sodnem postopku.

 

Vlada RS je junija letos ustanovila strokovno medresorsko delovno skupino za pripravo predlogov možnih rešitev za izvršitev odločbe Ustavnega sodišča in se z njimi seznanila 8. novembra 2018. Hkrati je naložila Ministrstvu za notranje zadeve, da v sodelovanju z Ministrstvom za pravosodje in Ministrstvom za finance preuči te predloge rešitev in ji predlaga najustreznejšo rešitev. 

 

Tako je Ministrstvo za notranje zadeve v sodelovanju z Ministrstvom za pravosodje in Ministrstvom za finance pripravilo predlog Zakona o spremembi Zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva. S predlogom se odpravi omejitev višine denarne odškodnine, določene v 12. členu, in na novo uredijo obresti, ki se upravičencem določijo v sodnem postopku. Tako bodo upravičenci upravičeni do plačila celotne glavnice za škodo, ugotovljeno v sodnem postopku. Omejene pa bodo obresti, ki bi se upravičencem lahko določile v sodnem postopku, in sicer na višino glavnice, kar je tudi upravičeno glede na stanje in vzdržnost proračuna.

 

Na podlagi višine tožbenih zahtevkov in višine obresti do višine glavnice so finančne posledice ocenjene na skoraj 52 milijonov evrov. Gre za oceno finančnih posledic, saj lahko oškodovanci z odpravo omejitve višine denarne odškodnine zvišajo tožbene zahtevke.

 

Zakon bi moral biti v Državnem zboru sprejet po nujnem zakonodajnem postopku, saj bi moral začeti veljati najkasneje 14. januarja 2019 oziroma do izteka devetmesečnega roka, ki ga je določilo Ustavno sodišče v svoji odločbi.